Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dna-svar pekar ut den genetiskt viktiga vargen på nytt

Kartan visar avgränsningarna för skyddsjaktsområdet. Det går från södra Växjö, sedan sydöst ungefär mittemellan Lessebo och Tingsryd, västerut förbi Fridafors och söder om Älmhult bort mot Markaryd och därefter upp mot Ljungby i norr, mot Alvesta och tillbaka till Växjö. Konstaterade attacker av aktuell varg har skett framförallt i de södra delarna av området.

Gränserna för skyddsjaktsområdet. Klicka för större bild.

Dna-proverna visar att det är den genetiskt viktiga vargen G93-23 som står bakom angreppet söder om Vislanda den 12 januari.

Tre får dödades den 12 januari, söder om Vislanda. Nu står det klart att det är vargen G93-23, som Länsstyrelsen Kronoberg tagit beslut om skyddsjakt på, som ligger bakom även det angreppet.

– Att den genetiskt viktiga vargen ligger bakom ännu ett angrepp innebär inte att skyddsjakten startar. Vi inväntar fortfarande ett nytt angrepp för att vara så säkra som möjligt på att rätt varg jagas. Men dna-svaret visar ännu mer på behovet av skyddsjakt på den här individen, trots att den är skyddsvärd, berättar Maria Unell, enhetschef.

Vi uppmanar fortsatt alla fårägare i skyddsjaktsområdet att helt stalla in sina får den närmaste veckan.

Teckenförklaring karta

  • Röd linje: gräns för skyddsjaktsområdet. Gränsen tar hänsyn till vägnät och länsgräns. Ett rejält karantänområde mot Kostareviret är taget. Storleken motiveras av att vargen rör så pass mycket på sig.
  • Röda stjärnor: konstaterade angrepp av G93-23.
  • Gul stjärna: misstänkta angrepp av G93-23.
  • Röd fyrkant: förmodat orelaterat angrepp.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss