Skyfallsliknande regn i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länets sjundeklassare utforskar och motverkar machokultur under En vecka fri från våld

Atilla Yoldas Kronoberg fritt från våld

Med fokus på att förebygga våld i unga relationer har Länsstyrelsen Kronoberg i samverkan med länets kommuner engagerat Atilla Yoldas för att föreläsa om normer, jämställdhet och machokultur. Markaryds kommun stöder initiativet och integrerar det med sitt pågående arbete för elevers hälsa.

En vecka fri från våld arrangeras i syfte att sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Särskilt fokus i år riktas mot våld i ungas relationer.

– Det förebyggande arbetet för att motverka våld i nära relationer bland unga är oerhört viktigt. Våld i unga relationer är lika vanligt, grovt och allvarligt som i vuxna relationer. Vi vet också att pojkars våld mot flickor övergår till mäns våld mot kvinnor. Ska vi uppnå förändring måste vi bli bättre på att arbeta förebyggande, agera tidigt, och sluta trivialisera ungas relationer och upplevelser, säger Mariah Andersson, strateg på enheten social hållbarhet, Länsstyrelsen Kronoberg.

Turné om machokultur med Atilla Yoldas

Som en del i det förebyggande arbetet har Länsstyrelsen Kronoberg anlitat författaren och journalisten Atilla Yoldas för att föreläsa om jämställdhet och machokultur för länets sjundeklassare. Under veckan gör Atilla nio skolföreläsningar runt om i länet, och redan på måndagen fylls konserthuset i Växjö två gånger om.

Stort engagemang för elevers hälsa i Markaryds kommun

I Markaryds kommun ser man mycket positivt på satsningen och samordnar det med det arbete som redan pågår – Markaryds initiativ för din hälsa (Midh).

– Innan föreläsningen har kommunens fältsekreterare i samarbete med skolkuratorerna en förberedande lektion i årskurs sju. Då får eleverna kunskap om begreppen normer, jämställdhet, jämlikhet och machokultur och också möjlighet att reflektera och ge uttryck för sina åsikter och upplevelser om hur detta påverkar dem i deras vardag, berättar Lina Van Der Putten, kommunikatör i Markaryds kommun.

Fredagen den 24 november besöker sedan Attila Yoldas Markaryd där han ska föreläsa för kommunens sjundeklassare på Kulturhuset.

– Vi ser fram emot det här! Elevernas mentorer ska sedan ha en uppföljande lektion med sina klasser för att diskutera föreläsningens innehåll och budskap, berättar Lina.

Kommun har även köpt in en klassuppsättning av Atilla Yoldas bok Mansboken - från en kille till en annan, till kommunens båda högstadieskolorna. Planen är att fortsätta arbeta med frågorna i undervisningen, antingen i läsecirklar eller genom högläsning och diskussionsfrågor.

En vecka fri från våld – rikt program med engagemang runt om i länet

Mellan 20–26 november arrangeras en rad olika aktiviteter såsom föreläsningar och workshops, utställningar, informationsbord, nätverksträffar med mera runt om i Kronoberg. Fackeltåget i Växjö city, arrangerat av Familjefrid Kronoberg för våldsfria relationer, inviger veckan på måndagen.

Torsdagen den 23 november föreläser Atilla Yoldas på residenset i Växjö – en föreläsning som vid detta tillfälle vänder sig till vuxna i ungas närhet. Föreläsningen kan även ses live via youtube.

Mer information om Atillas föreläsning samt länk till livesändning

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss