• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län från och med klockan 12 den 23 maj 2024. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Risk för skogsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargparet i Kosta har fått valp

Vargparet i Kosta har fått åtminstone en vargvalp. Det konstaterade Länsstyrelsen i går när innehållet i en viltkamera kontrollerades. Kameran filmade den 3 augusti varghonan, hanen och en valp som vandrade förbi kameran.

Under oktober förra året upptäckte Länsstyrelsen att två vargar gick tillsammans i området öster om Kosta. Spårningar av vargarna på snö och DNA-analys har visat att vargreviret omfattar minst 1,5 kvadratmil och spänner över gränsen mot Kalmar. Under kommande inventeringsperiod kommer revirets utsträckning och föryngringen att undersökas.

Varghanen föddes år 2014 i Dalarna. Varghonan är född 2020 i Östergötlands län. Det är dessa två som nu har fått en valp.

– Vi står troligtvis inför en ganska snabb ökning av vargstammen i södra Sverige så vi får förbereda oss på att varg allt oftare kommer att påträffas i Kronoberg. Vargparet har hittills inte orsakat några skador på tamdjur eller hund inom reviret, men djurägare bör se över sina stängsel i området, säger Magnus Lundmark, vilthandläggare.

Länsstyrelsen kan ge bidrag till anläggning av rovdjursavvisande stängsel för skydd av get och får. Bidraget är riktat till de djurslagen eftersom vargangrepp nästan enbart drabbar dem. Det går även ansöka om bidrag till skyddsväst för drivande och ställande jakthundar. Ansökan om bidrag görs via e-tjänster på Länsstyrelsens webbplats.

Inventeringsperioden av varg pågår mellan 1 oktober och 31 mars. Då arbetar vi med att dokumentera förekomst av varg genom spårning på snö och DNA-analys av spillning eller urin. Vi uppmanar allmänheten att rapportera in eventuella spår, vargspillning eller andra observationer på Skandobs.se. Det är särskilt viktigt under inventeringsperioden.

Karta som visar omfattningen av det dokumenterade vargreviret i Kosta.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss