Aktuella varningsmeddelanden i Kronobergs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Säsong för giftig larv

Blåsvart björkstekel larv

Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5–2,5 cm långa och är gula med sex smala svarta längsgående ränder på ryggen. Larverna har tre par kraftiga svarta bröstfötter samt små svarta bukfötter på undersidan av resten av kroppen. Foto: Tomas Lundqvist.

Nu är det dags att se upp för larver från den blåsvarta björkstekeln. Den vuxna insekten, stekeln, sågs under försommaren i Växjötrakten. Vi förväntar oss att larver kommer att finnas på björkar i och omkring Växjö, Hovmantorp och Tingsryd. Fynd gjordes ifjol dessutom i Braås, Alvesta och Skruv. Se karta. Viss ytterligare spridning är trolig under 2023.  

Larven är giftig för både människor och djur men bara om de får den i sig. Det är alltså ingen fara att röra vid larverna. När gräset är fullt av larver kan betande djur, hundvalpar eller barn råka få i sig dem. Länsstyrelsen rekommenderar att man är uppmärksam och försiktig med små barn och djur. Larven finns bara vid björkar och oftast vid sådan träd som står öppet i skogskanter, parker, beteshagar eller liknande.

Länsstyrelsen uppmanar till försiktighet

­– Den närmaste månaden lämnar de träden för att förpuppa sig i marken. Under den perioden är det bra att vara uppmärksam, säger Martin Sjödahl, Länsstyrelsen Kronoberg.

Han menar också att angreppen på björkar riskerar att öka men hoppas på att situationen ska stabilisera sig och att de stora angreppen ska ebba ut.

I Skåne, där stekeln finns sedan 20 år tillbaka, sker inga stora utbrott längre. Det beror på att andra steklar som parasiterar på björkstekellarverna har hittat dit och håller den i schack. Vi rekommenderar att fynd rapporteras in i Artportalen, gärna med bild, säger Martin Sjödahl.

Artportalen Länk till annan webbplats.

Björkstekeln relativt ny i Sverige

Blåsvart björkstekel (Arge pullata) är relativt ny i Sverige och hittades för första gången i Skåne i början av 2000-talet. Den största risken för förgiftning är från mitten av augusti till mitten av september när larverna växt till sig och lämnar träden för att förpuppa sig i marken.

Giftet besläktat med flugsvampens

De färgstarka larverna innehåller ett gift som är besläktat med det som finns i flugsvamp. Giftet skadar främst levern hos djuren och de kan plötsligt dö. Mindre djur löper större risk att förgiftas än stora. Förloppet är mycket snabbt med symtom som slöhet och skakningar. Oftast är behandling utsiktslös. Fall av förgiftning på idisslare har inte konstaterats i Sverige, men däremot i Danmark.

Förebyggande åtgärder i lantbruket

Du förebygger risken att djuren får i sig larver genom ta bort betesdjuren eller stängsla bort björkar som är angripna av björkstekeln under augusti-september.

Angripna björkar har ofta hela grenar kala, medan andra delar av trädet är oskadade. Larverna lämnar alltid kvar mittnerven på bladen. När nervsträngen sedan vissnar får den en rödbrun färgton som syns även på långt håll. Kraftigt angripna björkar blir på sensommaren helt bladlösa. Björkarna återhämtar sig från angreppet.

Fåglar rör inte larverna så du som har höns behöver inte oroa dig.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss