Risk för gräsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så kan arbetet med kulturmiljön stötta demokratin

Exemplar av skriften Kulturmiljö är demokrati.

Sveriges 21 länsstyrelser har tillsammans tagit fram skriften ”Kulturmiljö är demokrati” om hur landets kulturmiljöarbete är del av demokratiska processer. Den riktar sig till alla som är intresserade av vår kulturmiljö.

Skriften innehåller exempel på olika former av bred delaktighet i historiska miljöer – allt från skolprojekt i södra Ölands världsarv till flytten av Kirunas kulturbyggnader – och har tagits fram av länsstyrelsernas kulturmiljöfunktioner.

Den lyfter fram hur länsstyrelsen samverkar med andra för att främja kulturarvets möjligheter som demokratisk kraft. Vi hoppas att den ska inspirera alla som är intresserade av kulturhistoriska platser, också politiker och tjänstemän som arbetar med vår kulturmiljö, säger Heidi Vassi, länsantikvarie vid Länsstyrelsen Kronoberg.

– Vi vill uppmärksamma hur människor engagerar sig i våra historiska miljöer och tar vara på sina demokratiska rättigheter till vårt kulturarv. I skriften ger vi också exempel på kulturmiljöer där viktiga demokratiska insatser gjorts. Den brytning som uppstår mellan det dagsaktuella och historien hjälper oss att bättre förstå förutsättningarna för vår demokratiska samtid och dess eventuella utmaningar, fortsätter Heidi.

I Kronoberg berättar vi om byggnadsminnet Elin Wägners Lilla Björka, som författaren, journalisten och akademiledamoten Elin Wägner lät bygga som sitt hem. Elin Wägner var aktiv i kampen för kvinnors rösträtt, i miljörörelsen och vid första världskrigets utbrott engagerade hon sig i fredsrörelsen.

Skriften finns i både tryckt och digital form och har levererats till bland annat Kulturdepartementet och Riksantikvarieämbetet. Den kommer också att distribueras till politiker samt lokala, regionala och nationella myndigheter. Länsstyrelsen planerar att ta fram informationsskrifter med andra teman.

Länk till publikationen Kulturmiljö är demokrati Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss