• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län tills vidare. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Risk för skogsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Eldningsförbudet ligger kvar- varmare väder väntas

Eldstad utan eld

Även om det varit ostadigt väder i veckan så kommer eldningsförbudet över Kronoberg att ligga kvar. Orsaken är att prognosen visar på en ökande och hög brandrisk i skog och mark.

Efter att Länsstyrelsen Kronoberg utfärdade ett eldningsförbud över länet den 12 maj, har vädret de senaste dagarna inneburit att brandrisken gått ner. Men bara tillfälligt.

-Det regn som kommit har snabbt sugits upp i marken. När vädret nu blir varmare och torrare igen så kommer brandrisken återigen upp på höga nivåer. Därför är vår bedömning att eldningsförbudet bör ligga kvar, säger Tomas Carlén, brandingenjör på Länsstyrelsen Kronoberg.

Eldningsförbudet innebär att eldning och grillning i skog och mark inte är tillåten utanför sammanhållen bebyggelse på annat än fasta grillplatser. Eldningsförbudet hindrar inte grillning i till exempel vanliga trädgårdsgrillar på egen tomt.

Kontakt