Risk för gräsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny byggnadsminnesstrategi ska bredda urvalet av nya byggnadsminnen i länet

Byggnadsminnesplakett i brons sitter på en gammal röd trävägg.

Byggnadsminnesplakett i brons.

Länsstyrelsen antog länets nya byggnadsminnesstrategi den 22 mars och den kommer att gälla i 10 år. Strategins målsättning är bland annat att bredda urvalet av byggnadsminnen för att ge en mer heltäckande bild av Kronobergs historia.

Den nya strategin fokuserar på att:

  • det ska finnas ett representativt urval av byggnadsminnen som speglar länets historiska utveckling
  • länets byggnadsminnen ska vara tillgängliga för fler och utgöra en källa till kunskap och upplevelser
  • det ska finns hållbara byggnadsminnen där det finns förutsättningar till en långsiktig förvaltning och bevarande.

Urvalet av byggnadsminnen ska spegla samhällsutvecklingen, betydelsefulla händelser och historiska brytpunkter i länets historia genom en mångfald av kulturmiljöer. Utöver byggnader och bebyggelsemiljöer kan även parker, trädgårdar eller andra anläggningar skyddas som byggnadsminne.

– Det är glädjande att vi nu har en långsiktig strategi att arbeta efter, för att kunna göra ett bredare urval av nya byggnadsminnen, säger Veronica Trygg, kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg. Genom att byggnadsminnen skyddas av kulturmiljölagen kan nya berättelser lyftas fram som tidigare inte fått ta plats i historieskrivningen.

En analys av länets byggnadsminnen har visat att det finns en övervikt av högreståndsmiljöer och bostadsbebyggelse. Detta speglar den syn på kulturmiljövården som fanns i vårt land under en stor del av 1900-talet. Länet saknar byggnadsminnen som berättar om det småskaliga landskapet i Småland och hur de obesuttna bodde, exempelvis i torp och backstugor. Även småindustrier och 1900-talets kulturmiljöer behöver skyddas i större utsträckning.

Byggnadsminnesskyddet är det starkaste lagskydd bebyggelse kan få. Tanken med skyddet är att de kulturhistoriska värdena hos miljöerna ska bevaras för all framtid, så att även kommande generationer ska kunna förstå sin samtid och sin historia.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss