Aktuella vädervarningar i Kronobergs länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu ska Europa och Kronoberg öka takten mot att bli fossilfritt

Projektmedlemmarna i ZCI poserar för kameran i trappan på residenset i Växjö.

Länsstyrelsen Kronoberg har fått pengar från EU-programmet Interreg Europe för att bidra till fossilfria transporter i Europa, allt enligt den europeiska klimatlagen.

Inom projektet ska länsstyrelsen samverka med andra europeiska länder för att minska koldioxidutsläppen från transporter och övergå till förnybara bränslen och eldrivna fordon. Kronobergs län ska vara fossilbränslefritt senast 2030. För länsstyrelsen är målet att vara fossilbränslefritt redan 2025.

– Vi behöver jobba på alla nivåer för att uppnå målen. Därför är de här projektmedlen så viktiga. En anledning till att vi har fått dem är för att vi har satt upp mål som går hand i hand med EU:s ambitioner i Agenda 2030, menar Aida Ramic, klimatstrateg på länsstyrelsen och huvudprojektledare.

Den 15 mars träffades projektmedlemmar från alla deltagande länder för en kick off på residenset i Växjö och nu väntar två intensiva mötesdagar.

– Alla offentliga organisationer i Europa bör föregå med gott exempel i detta. Vi kommer även att involvera andra intressentgrupper, till exempel näringslivet. Genom samarbete och kunskapsutbyte kan vi dra nytta av de bästa idéerna från varje land, menar Aida.

Fakta om projektet Zero Carbon Infrastructure

Arbetet är organiserat i projektet Zero Carbon Infrastructure, ZCI, som leds av Aida Ramic på länsstyrelsen. I projektgruppen ingår deltagare från Finland, Belgien, Irland, Spanien, Italien, Slovenien och Bulgarien. Dessutom har Erasmus University Rotterdam i Nederländerna en expertroll i projektet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss