Aktuella vädervarningar i Kronobergs länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I dag startade licensjakten på lodjur

Lodjur solar på en sten.

I dag, vid solens uppgång startade licensjakten på lodjur. Tilldelningen är än så länge 9 djur.

Den 15 december 2022 fattade Länsstyrelsen beslut om att tillåta licensjakt efter nio lodjur totalt inom Kronobergs län, varav maximalt tre honor i reproduktiv ålder får fällas. Med honor i reproduktiv ålder avses honor som väger mer än 14 kilo. Licensjakten pågår mellan den 1 mars och den 31 mars 2023. Jakten sker i hela länet.

De senaste dagarna har flera attacker från lodjur skett i länet, bland annat i trakten runt Diö. Länsstyrelsen uppmanar tamdjursägare i området att öka tillsyn och ta in djur under natten om det är möjligt under de närmaste dagarna.

Licensjakten har inget med attackerna att göra. Beslutet om att tillåta licensjakt på nio lodjur under 2023 har fattats för att lodjursstammen på sikt ska stabiliseras vid det förvaltningsmål som anges i länets förvaltningsplan för rovdjur. Målet för förvaltningen är att det ska finnas fem årliga föryngringar av lodjur i Kronoberg. Förvaltningsmålet är beslutat av Viltförvaltningsdelegationen och anger ungefär hur stor lodjursstammen bör vara i Kronobergs län.

Enligt det senaste inventeringsresultatet finns i länet 8,33 familjegrupper, vilket motsvarar ungefär 46 lodjur.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss