Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De representerade länet vid Sverigemiddagen

Porträttbild.

Gerteric Lindquist, Maria Arnholm, Monica Carlsson, Marcus Lindberg och respektive.

Tillsammans med landshövding Maria Arnholm har Monica Carlsson, Marcus Lindberg och Gerteric Lindquist varit Kronobergs representanter på årets Sverigemiddag fredagen den 20 januari.

Sedan 2013 har kungafamiljen arrangerat den så kallade Sverigemiddagen för att uppmärksamma personer som gör betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. På middagen deltar representanter från kultur, näringsliv, utbildning, idrott och föreningsliv från alla Sveriges län samt landshövdingar. Det är landshövdingen i varje län som skickar in förslag på personer att bjuda in till Sverigemiddagen. Sedan väljer Kungen ut vilka som ska bjudas in.

Årets representanter på middagen bestod av tre generationer, från tre olika branscher och från tre kommuner i länet. Monica Carlsson, Marcus Lindberg och Gerteric Lindquist med respektive var tillsammans med landshövding Maria Arnholm på plats i Stockholm.

Representanter 2023

Monica Carlsson, företagare PM & Vänner

Monica Carlsson bildade den nu välkända restaurangen PM & Vänner i Växjö tillsammans med sin vän Per Bengtsson redan 1992. Sedan starten för 30 år sedan har Monica med kollegor arbetat för att skapa mötesplatser som håller över tid. Deras filosofi ”Skog, äng och sjö” finns med i allt från matens råvaror till materialval och de visar med stolthet upp Småland.

PM & Vänner har med sitt arbete satt Växjö och Kronoberg på kartan både i Sverige och utomlands. De senaste sju åren har restaurangen tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Koncernen består idag av PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel, PM Fest & konferens samt PM Bar.

Monica brinner för hållbarhetsarbete. Utöver miljö (mat, energi, transport, inredning) är även social och ekonomisk hållbarhet viktigt. PM & Vänner är både KRAV- och Svanencertifierade.

Marcus Lindberg, VD Lindebergs ägg

Lindbergs ägg drivs av far och son, Mikael och Marcus Lindberg, med Marcus som VD för företaget. Gården Musteryd, som ligger i de småländska skogarna, har varit i familjens ägor sedan 1975. Det första stallet för hönor byggdes 1982. Det som började med 12 500 burhöns har idag blivit en fullskalig äggproduktion med cirka 130 000 frigående hönor.

Målsättningen med äggproduktionen är att ständigt utvecklas och ligga i framkant. Ägg är en klimatsmart produkt och för entreprenören Marcus är djurvälfärden viktig för att företaget ska fortsätta växa. Företaget är medlem av Kronägg och äggen säljs i butiker runt om i Småland.

Marcus Lindberg är en ung och driven företagare i Kronoberg som tagit över efter sin far, och förvaltar en tradition på landsbygden i länet.

Gerteric Lindquist, VD NIBE

Företaget NIBE är mest känt för sina värmepumpar, men tillverkar och säljer även andra produkter inom värmesektorn. Företaget är ledande i värmepumpsteknologi. NIBE har med sina produkter som leder till energieffektivisering och utfasning av fossil energi, under många år bidragit till den gröna omställningen. Just nu är efterfrågan extra stor, som en följd av den omställning som görs i Europa och med tanke på arbetet med att minska beroendet av rysk gas. I detta har NIBE en viktig roll.

Att kontinuerligt utvidga NIBEs verksamhet följer en sedan länge uppgjord plan. Trots ibland tuff konjunktur har NIBE fortsatt sin systematiska expansion genom förvärv för att bli marknadsledande även utanför Europa.

Mål och värderingar är kända i hela organisationen, med ett tydligt ledarskap och med lokal förankring och ägande. NIBE har omkring 1 500 anställda i Markaryd och 19 000 anställda i världen. För Kronoberg och Markaryds kommun är de ett mycket viktigt företag. Ett bra exempel på den företagaranda som präglar regionen och bidrar till vår stora export.

Gerteric har varit VD för NIBE i 33 år och under den tiden legat bakom stora delar av företagets framgångar.

Kontakt

Länsstyrelsen Kronoberg

Kungsgatan 8, Växjö

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss