Höga flöden i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kronoberg uppmanas spara el under kritisk vecka

Elledning.

Kronoberg står inför en kritisk elvecka. Det kalla vädret i kombination med att regeringen och Svenska kraftnät flaggar för ökat importbehov gör att risken för elbrist ökar i södra Sverige. Länsstyrelsen vädjar därför till alla som bor i Kronoberg och aktörer att sänka eller flytta sin förbrukning för att undvika avstängning.

Energimyndigheten har gått ut med ett upprop till landets alla landshövdingar med uppmaningen att hjälpa till för att öka kunskapen om energibesparing hos länets invånare och företag.

– Vi har arbetat aktivt med frågan sedan några månader tillbaka, både inom länet och med andra länsstyrelser i södra Sverige. Nu är läget extra kritiskt och vi behöver tillsammans både spara och jämna ut elförbrukningen över dygnet för att minska risken för avbrott, säger landshövding Maria Arnholm.

– Vi står just nu inför en kritisk vecka. Lyckas vi minska vår förbrukning med två procent gör det stor skillnad. Den högsta belastningen är morgon och kväll. Alla kan göra något; ta en snabbdusch, sänka innetemperaturen, släcka lampor i rum som inte används eller hoppa över torktumlaren. Det handlar inte om att vi ska frysa i iskalla hem men gärna sänka ett par grader, säger Max Hector, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg.

På årsbasis producerar Sverige mer el än landet förbrukar – men el är en färskvara som inte går att lagra. Den används i samma sekund som den produceras. Under kalla vinterdagar, när södra Sverige förbrukar som mest, räcker den inhemska produktionen inte till. Då importeras el från grannländer.

I vanliga fall är elimport inte något problem, men i år är energisituationen i våra grannländer väldigt ansträngd på grund av kriget i Ukraina. När vårt behov sammanfaller med de timmar våra grannländer inte kan exportera uppstår en brist.

- Jag har stor förståelse för att en eventuell avstängning av el kan skapa både oro och besvärligheter. Vi har kontinuerlig samverkan med länets aktörer och näringsliv för att diskutera olika scenarier och konsekvenser. För dig som privatperson kommer en avstängning vara som ett vanligt elavbrott på enstaka timmar. Håll dig informerad via Sveriges Radio P4, myndigheters och elbolags hemsidor, menar Max Hector.

Det går att förbereda sig inför ett elavbrott. Se till att ha ficklampa eller annan lampa som inte drar el, radio och alternativ värme (till exempel en kamin, extra varma kläder och filtar) på plats hemma.

Om elavbrott vid brist

Energimyndigheten har tagit fram en planeringsprocess där samhällsviktiga elanvändare identifieras och prioriteras, den kallas för Styrel. Förenklat handlar det om att planera för vilka som ska få el vid en eventuell bristsituation.

Länsstyrelsen ansvarar för att samordna planeringen i länet och har tillsammans med nationella myndigheter, elbolag och kommuner kartlagt funktioner utifrån vilka konsekvenser som inträffar om de inte får el. Människors liv och hälsa är alltid mest prioriterade som till exempel sjukhus, äldreboenden och räddningstjänst.

Varje kWh räknas - Energimyndigheten Länk till annan webbplats.

Every kWh counts - Swedish Energy Agency Länk till annan webbplats.

لكل قطرة كهرباء أهميتها - Swedish Energy Agency Länk till annan webbplats.

هر کیلووات ساعت مهم است - Swedish Energy Agency Länk till annan webbplats.

kWh kastaa waa muhiim - Swedish Energy Agency Länk till annan webbplats.

Kontakt