Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är Smålands nya landskapsmåltid

Ia Ahlsgård i köket.

Nu finns en måltid som ska representera Småland i det nationella initiativet Svenska Landskapsrätter. Kockarna vid de tre Smålandslänens residens har tillsammans skapat en meny som ska spegla det småländska landskapet.

Nästa år blir Stockholm utnämnd till Europas mathuvudstad. I samband med händelsen kommer samtliga 26 landskapsmåltider, varav en är Stockholmsmåltiden, att presenteras. Uppdraget kommer från de tre matakademierna Gastronomiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Måltidsakademien. Syftet är att lyfta Sveriges måltidskultur från jord till bord.

Landshövdingarna i Jönköpings, Kalmar och Kronobergs län gav uppdraget att skapa Smålands måltid till kockarna vid de tre länsresidensen. Gustav Arnell, residenset i Jönköping, Ia Ahlsgård, residenset i Växjö och Eva- Karin Söderström, residenset i Kalmar, har utformat en meny med smak av Småland och även en meny för Öland. Måltiden präglas av landskapets speciella förutsättningar utifrån odling och vilt, sjö, skog och åker. I de små länderna, Småland och Öland, bjuder vardagen till varsamhet med naturtillgångarna. Men till fest får mat och dryck inte fattas! Det skapar en rytm i livet och året.

– Rätterna i Smålands landskapsmåltid har var och en sin grundtanke med traditionella ingredienser. De kan tillagas på många olika sätt för att kunna passa både hemma och på finkrogen, säger Ia Ahlgård, husföreståndare på residenset i Kronobergs län.

Den officiella premiären av måltiderna är i maj 2023, i samband med Stockholms utmärkelse. Men redan idag kommer alla nya landskapsrätter att presenteras i Stockholm på Måltidens dag.

Smålands landskapsmåltid

 • Jordärtskockssoppa med smuliga vildsvinsisterband, snaps från Kyrkeby, Vissefjärda
  Dryck: Lata dagars IPA från Ängöl
 • Lingon och potatis, lingon smaksatta med Ljungbygin
 • Gös med Vätterkräftor och kantareller, smörbakad spetskål, kräft- och krondillsky
  Dryck: Rudu Vitt (Solaris), Rudenstams i Äppledalen
 • Bonnakringla med Vasens prästost och ”äpplesylt - man tar vad man haver”
 • Ostkaka med klarbärssylt och småländsk grädde
  Dryck: Rudenstams mousserande Vita vinbär

Kontakt

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss