• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län tills vidare. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Aktuella varningsmeddelanden i Kronobergs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Uppmärksamhetsvecka mot dopning

Porträttbild av Helena Nilsson som har en t-shirt med texten "100% Ren Hårdträning".

Helena Nilsson, ANDTS-strateg på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Nu lyfter vi problemet med dopning genom uppmärksamhetsveckan som PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) står bakom. Under vecka 41 ordnar diplomerade träningsanläggningar runt om i Kronobergs län träningsutmaningar och tävlingar enligt metoden "100% Ren Hårdträning".

Syftet med veckan är att uppmärksamma det antidopningsarbete som diplomerade träningsanläggningar gör runt om i landet, samt att sätta dopningen i Sverige på kartan och skapa en medvetenhet om problemet.

Länsstyrelsen i Kronobergs län samverkar tillsammans med polisen, RF-SISU Småland och lokala träningsanläggningar för att lyfta samhällsproblemet med dopning. Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

– Arbetet mot dopning är otroligt viktigt. Dopning är ett samhällsproblem, där inte bara individen som brukar anabola steroider tar skada, utan även anhöriga drabbas, säger Helena Nilsson, ANDTS-strateg på Länsstyrelsen i Kronobergs län. Utbildad och diplomerad personal på träningsanläggningar samarbetar med polisen för att upptäcka både illegalt bruk, försäljning och innehav av dopning. Länsstyrelsen i Kronobergs län möjliggör samverkan och ordnar kontinuerligt utbildningar för personal på diplomerade träningsanläggningar. 

Dopning är inte bara olagligt och skadligt – ett missbruk riskerar också att leda in på en brottslig bana. Att fånga upp ungdomar och unga vuxna tidigt är därför önskvärt. Många unga tränar på gym och därför kan dessa träningsmiljöer vara bland de viktigaste platserna att arbeta preventivt på.

Dopning med anabola androgena steroider (AAS) är ett växande folkhälsoproblem. Den stora merparten som dopar sig är motionärer på gym, fjärran från tävlingsidrotten, som tar AAS för att snabbt bygga muskler i jakten på ett idealutseende. Minst 40 000 svenskar uppskattas dopa sig varje år, men mörkertalet är potentiellt stort.

Under uppmärksamhetsveckan sker manifestationer och aktiviteter på de omkring 600 träningsanläggningar runtom i landet som arbetar förebyggande enligt metoden "100% Ren Hårdträning". Läs mer om dopningen i Sverige och det förebyggande arbetet på

Diplomerade träningsanläggningar i Kronobergs län Länk till annan webbplats.

www.renhardtraning.com/bakgrund Länk till annan webbplats.

Kontakt