Risk för vattenbrist i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vägvisningssten renoverad till sitt originalskick

Vägvisningssten som står i ett fundament av stenblock utomhus med buskage i bakgrunden. Renoveringsverktyg finns på platsen.

Under vecka 39 restaurerades ett vägmärke, en så kallad vägvisningssten. Den finns i Kalvsvik i Växjö kommun. Restaureringen omfattade lagning av postament, uppsättning och tvättning, rensning av vegetation samt målning av stolparna.

Vägmärken är ett paraplybegrepp, som inkluderar milstenar, vägvisningsstenar och väghållningsstenar. Vägvisningsstenar är vägmärken som berättar i vilket väderstreck de olika orterna låg och stod i korsningar för att leda människor rätt.

– Vi är mycket glada över att vi kan vårda vägmärken i vårt län i samarbete med Trafikverket, säger Ida Stern, arkeolog på Länsstyrelsen Kronoberg. Vi synliggör länets historiska vägnät samtidigt som dessa fina monument återfår sitt originalskick. Texter och inskriptioner på dem blir läsbara igen och postamenten rätas upp.

Ett stort urval av vägmärken i Kronobergs län ligger utmed det statliga vägnätet och är förhållandevis lättillgängliga i landskapet. Genom att göra dem synliga lyfter vi fram länets historia men även hur infrastrukturen fungerade och underhölls förr i tiden. Vägmärken kan vara ”aktuella” än idag eftersom de oftast står kvar på samma plats och informationen stämmer, även om måttenheter förändrats.

Närbild på vägvisningssten där en hand håller en skalpell för att skrapa bort rost och lös färg.

Rost och lös färg skrapas bort från vägvisningsstenen innan den målas om.

Kontakt