Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsens slutliga rösträkning startar på måndag

Residenset i Växjö.

Residenset i Växjö.

På måndagsmorgonen 12/9 påbörjas den slutliga rösträkningen på residenset i Växjö efter söndagens val. Då kommer alla valsedlar från kommunerna att granskas och räknas manuellt av cirka 40 rösträknare på Länsstyrelsen Kronoberg.

När vallokalerna stänger på söndag kväll kommer alla valsedlar att räknas en första gång i vallokalerna. Det ger ett preliminärt valresultat. På måndagen efter valnatten påbörjar Länsstyrelsen den slutliga rösträkningen, som förväntas pågå i upp till 14 dagar.

Den slutliga rösträkningen innebär att Länsstyrelsen:

  • kontrollräknar valnattens resultat
  • granskar ogiltiga röster
  • fördelar röster på olika valsedelstyper
  • räknar personröster
  • utser ledamöter och ersättare till kommun- och regionfullmäktige.

Först kommer rösterna till riksdagsvalet att räknas. Resultatet för riksdagsvalet ska vara klart under den första veckan. Därefter fortsätter länsstyrelsen att räkna rösterna till kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Hela arbetet med att räkna alla röster beräknas ta två veckor.

Den slutliga rösträkningen på länsstyrelsen är en offentlig förrättning, vilket innebär att alla som vill är välkomna att besöka rösträkningen på residenset och se hur det går till.

På Valmyndighetens webbsida presenteras sedan resultatet av Länsstyrelsens slutliga rösträkning. Länk till annan webbplats.

Kontakt