Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Stjärnkockar, MAT-runda, restaurang Rädda Råvaran – programmet till årets MAT är här

Bagaren Sébastien Boudet, Årets Mästerkock Adam Thulin, matkreatören Lisa Lemke och stjärnkocken Klas Lindberg. Montage: Odd Kommunikation
Nu är programmet klart för MAT2022 – dagarna som sätter Kronoberg och Småland på kartan när det gäller matproduktion och mathantverk. Växjö kommun, Länsstyrelsen och Region Kronoberg står bakom det 9 dagar långa programmet.
I år kommer Växjö att fyllas av massor med evenemang i Konserthusparken och Residensets trädgård, seminarier och workshops i Konserthuset och det blir MAT-marknad på Teatertorget.
Den populära MAT-rundan återkommer, i år med producenter i nästan hela länet. Även konceptet Ut och ät kommer finnas i stora delar av länet.
Programmet i Växjö city består bland annat av:
- Restaurang Rädda Råvaran där kockar lagar både vardagsmat och fine dining av matsvinn från lokala butiker. Här finns bland annat stjärnkocken Klas Lindberg på plats.
- Småländsk pizzatävling där de tävlande använder lokala och regionala råvaror i Residensets trädgård.
- Pizzafest för pizzaentusiaster i Residensets trädgård.
- Småland på en tallrik – vinnaren av Årets Mästerkock, Adam Thulin, skapar en rätt av småländska råvaror.
- Workshop med bagaren Sébastien Boudet.
- Seminarium om matlagning i händelse av kris med Niklas Kämpargård.
- Slowcooking med Lina Lagerstrand.
- Kockduell mellan Anna Tenje (M) och Tomas Thornell (S) som leds av Klas Lindberg.
- Kunskapsbuffé med ett 50-tal seminarier och workshops.
- Tv-kocken och matkreatören Lisa Lemke intervjuar och gör nedslag i olika delar av Konserthusparken.
- MAT-marknad på Teatertorget med mängder av småländska producenter med koppling till Redig Mat, Smålands Skafferi och REKO-ringen.
— Genom MAT 2022 vill vi öka intresset och kunskapen för regionalt producerade livsmedel, men också vår förmåga att bygga hållbara och robusta samhällen med god självförsörjning. Vi får en fantastisk möjlighet att träffa länets duktiga mathantverkare på hemmaplan. Det är fantastiskt att få smaka, äta, handla och se genuint mathantverk, säger Maria Arnholm, landshövding.
MAT-rundan och Ut och ät
Den 17–18 september kan alla matintresserade ge sig ut på länets landsvägar och besöka ett 50-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet. Nytt för i år är att det kommer ordnas bussturer vilket gör att fler kan ta del av årets utbud.
— MAT riktar strålkastaren på den regionala matproduktionen som är oerhört viktig för den regionala utvecklingen och för att Kronoberg ska vara ett attraktivt län att leva i. I höst ser vi åter fram emot MAT-rundan som trots pandemin varit en succé, och jag är helt övertygad att årets runda slår alla tidigare rekord, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala rådet i Kronoberg.
Även konceptet Ut och ät, där restauranger, caféer och matkreatörer bjuder på småländska, spännande matupplevelser har utökats och finns under årets MAT på många platser i länet.
Matsvinn i fokus i Konserthusparken
I Konserthusparken kommer det under MAT i stor utsträckning handla om matsvinn i och med Växjö kommuns restaurang Rädda Råvaran, som håller öppet 9–10 september. I restaurangen kommer det gå att beställa både vardagsmat och fine dining. Intäkterna från restaurangen går oavkortat till välgörenhet.
— I år lyfter Växjö kommun in matsvinnet i finrummet! säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.