• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län tills vidare. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Risk för skogsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stjärnkockar, MAT-runda, restaurang Rädda Råvaran – programmet till årets MAT är här

Bagaren Sébastien Boudet, Årets Mästerkock Adam Thulin, matkreatören Lisa Lemke och stjärnkocken Klas Lindberg. Montage: Odd Kommunikation

Nu är programmet klart för MAT2022 – dagarna som sätter Kronoberg och Småland på kartan när det gäller matproduktion och mathantverk. Växjö kommun, Länsstyrelsen och Region Kronoberg står bakom det 9 dagar långa programmet.

I år kommer Växjö att fyllas av massor med evenemang i Konserthusparken och Residensets trädgård, seminarier och workshops i Konserthuset och det blir MAT-marknad på Teatertorget.

Den populära MAT-rundan återkommer, i år med producenter i nästan hela länet. Även konceptet Ut och ät kommer finnas i stora delar av länet. 

Programmet i Växjö city består bland annat av:

 • Restaurang Rädda Råvaran där kockar lagar både vardagsmat och fine dining av matsvinn från lokala butiker. Här finns bland annat stjärnkocken Klas Lindberg på plats.
 • Småländsk pizzatävling där de tävlande använder lokala och regionala råvaror i Residensets trädgård.
 • Pizzafest för pizzaentusiaster i Residensets trädgård.
 • Småland på en tallrik – vinnaren av Årets Mästerkock, Adam Thulin, skapar en rätt av småländska råvaror.
 • Workshop med bagaren Sébastien Boudet.
 • Seminarium om matlagning i händelse av kris med Niklas Kämpargård.
 • Slowcooking med Lina Lagerstrand.
 • Kockduell mellan Anna Tenje (M) och Tomas Thornell (S) som leds av Klas Lindberg.
 • Kunskapsbuffé med ett 50-tal seminarier och workshops.
 • Tv-kocken och matkreatören Lisa Lemke intervjuar och gör nedslag i olika delar av Konserthusparken.
 • MAT-marknad på Teatertorget med mängder av småländska producenter med koppling till Redig Mat, Smålands Skafferi och REKO-ringen.

— Genom MAT 2022 vill vi öka intresset och kunskapen för regionalt producera­de livsmedel, men också vår förmåga att bygga hållbara och robusta samhällen med god självför­sörjning. Vi får en fantastisk möjlighet att träffa länets duktiga mathantverkare på hemmaplan. Det är fantastiskt att få smaka, äta, handla och se genuint mathantverk, säger Maria Arnholm, landshövding. 

MAT-rundan och Ut och ät

Den 17–18 september kan alla matintresserade ge sig ut på länets landsvägar och besöka ett 50-tal gårdar, gårdsbutiker, lanthandlare, caféer och restauranger. MAT-rundan är en unik möjlighet att upptäcka vilka fantastiska matföretagare som finns i länet. Nytt för i år är att det kommer ordnas bussturer vilket gör att fler kan ta del av årets utbud. 

— MAT riktar strålkastaren på den regionala matproduktionen som är oerhört viktig för den regionala utvecklingen och för att Kronoberg ska vara ett attraktivt län att leva i. I höst ser vi åter fram emot MAT-rundan som trots pandemin varit en succé, och jag är helt övertygad att årets runda slår alla tidigare rekord, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala rådet i Kronoberg.

Även konceptet Ut och ät, där restauranger, caféer och matkreatörer bjuder på småländska, spännande matupplevelser har utökats och finns under årets MAT på många platser i länet.

Matsvinn i fokus i Konserthusparken

I Konserthusparken kommer det under MAT i stor utsträckning handla om matsvinn i och med Växjö kommuns restaurang Rädda Råvaran, som håller öppet 9–10 september. I restaurangen kommer det gå att beställa både vardagsmat och fine dining. Intäkterna från restaurangen går oavkortat till välgörenhet. 

— I år lyfter Växjö kommun in matsvinnet i finrummet! säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Kontakt