Aktuella varningsmeddelanden i Kronobergs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Småland har fått en egen landskapsärta som heter Boaryd

Ia Ahlsgård planterar Boarydsärtan.

Ia Ahlsgård planterar Boarydsärtan.

Sveriges landskapsärtor är utvalda. Vid en tillställning i Nyköping torsdagen den 19 maj delade Kålrotsakademien ut fröpåsar med ärtor till landets 21 landshövdingar. Småland fick en påse med ärtor av sorten Boaryd.

Ärtan har fått sitt namn från gården Boaryd, som ligger mellan Växjö och Tingsryd, där sorten har odlats i flera generationer. För Kronobergs län var länsrådet Malin Almqvist på plats och tog emot fröpåsen.

– Vi ska genast ta upp odlingen och se till att ärtan hamnar på bordet när vi bjuder på mat i vårt residens, säger Malin Almqvist.

Husföreståndaren på residenset, Ia Ahlsgård, kommer att odla ärtsorten i residensets trädgård. Hon har redan planterat några av fröerna.

– Det är jätteroligt att kunna ta tillvara och bjuda på riktigt småländska råvaror. Ärtor är en fin produkt som vi absolut kan använda mer, menar hon.

Kålrotsakademien Länk till annan webbplats. skriver i ett pressmeddelande ”I en tid då det intensivt talas om hur vi ska äta hållbart i framtiden är det på tiden att vi får upp ögonen för en viktig del av vårt levande kulturarv, baljväxter. I jakten på grödor med hög proteinhalt som kan odlas i hela vårt land så är ärten ett naturligt och självklart val. Ärt har en flertusenårig odlingshistoria i Sverige. Runt om i landet odlas ännu lokala sorter vilka är väl anpassade till odlingsplatsens förutsättningar. Det gör det hela än mer intressant och skapar möjlighet att välja sorter vilka passar väl att odla i hela vårt avlånga land. En gåva från tidigare generationer som ett bidrag för att skapa mer hållbar regional matproduktion.”

En arbetsgrupp utsedd av Kålrotsakademien, bestående av forskaren Matti Leino (Stockholms universitet), kulturväxtentreprenören Agneta Börjesson (Röttle natur & kultur), samt agronom Hans Næss (Agrofiness AB) har gjort urvalet. Kålrotsakademin består av 18 ledamöter och driver olika projekt för att främja den svenska matens kulturarv. De ärtor som blivit utvalda har en väl dokumenterad historia av att under lång tid ha odlats i ”sitt” landskap. I listan av landskapsärtor ingår såväl åkerärtor som olika slags trädgårdsärtor. Där återfinns många olika gråärter, men även sockerärt, brytärt, märgärt, spritärt samt gul och grön kokärt ingår i urvalet.

Kontakt