Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Idag firar Åsnens nationalpark fyra år!

Flygbild på Åsnen uppifrån med gröna öar och blå sjö

Den 25 maj 2018 invigdes Åsnens nationalpark i Kronobergs län tillsammans med allmänheten och H.K.H Kronprinsessan Victoria, som deltog i invigningsceremonin som en del av sin landskapsvandring i Småland.

Åsnens nationalpark blev Sveriges 30:e nationalpark. Det är den finaste kvalitetsstämpel ett naturområde kan få och Åsnens insjöskärgård är väl värd sin utnämning som nationalpark.

Under de första fyra åren har mycket fortsatt att utvecklas. Bland annat har flera nya grillplatser med bänkbord anlagts och projekteringen av en ny utsiktsplattform vid Sundet, Sunnabron, har påbörjats.

Firas med en äventyrsdag

Vi firar att Åsnens nationalpark fyller fyra år med en äventyrsdag. Under Kristi himmelfärdsdagen torsdagen den 26 maj kan du ta del av olika naturupplevelser och prova-på-äventyr i Åsnen.

Bland annat så erbjuds berättarvandring, kajakpaddling och äventyrsorientering. Dessutom finns våra naturförvaltare på plats vid entré Trollberget med mycket kunskap och information om nationalparken.

- På grund av pandemin så har vi inte kunnat fira nationalparken de senaste åren så vi ser verkligen fram emot att träffa våra besökare under äventyrsdagen, säger Alexandra Nielsen, naturförvaltare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Om Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark är 1 873 hektar och ligger i Alvesta- och Tingsryds kommuner med angränsning till Växjö kommun. Ungefär 75 procent av ytan består av vatten. Här ges känslan av vildmark, upplevelser av gammal bokskog, en insjöskärgård med ett hundratal stora öar till små skär och ett rikt växt- och djurliv.

Skogen i Bjurkärr är mycket gammal och har orörd, urskogsartad karaktär och är känd för sin stora artrikedom av bland annat lavar, svampar och vedlevande insekter. Det mytomspunna Trollberget på den västra sidan av Åsnen bjuder på spännande skogsvandring, speciellt för de små.

Kontakt