Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Rekordmånga LONA-ansökningar från länets kommuner

Grönt gräs med blommande växter

Biparadiset i blomning

Intresset att söka bidrag från lokala naturvårdssatsningen, LONA, har ökat hos kommunerna. Inför projektåret 2022 fick Länsstyrelsen Kronoberg in totalt 22 ansökningar, en rekordsiffra i länet.

Kommuner, föreningar och privatpersoner kan initiera och driva projekt, men bara kommunen kan ansöka om LONA-bidrag från Naturvårdsverket. LONA-bidrag ger möjlighet för kommuner att få statligt bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa.

Totalt har strax över 3,4 miljoner kronor, fördelat på 22 projekt, sökts för projektåret 2022. Under 2021 var antalet ansökningar 19 stycken.

– Vi har sett många bra projekt under åren och är glada att kommunerna fortsätter att utveckla sitt arbete med naturvårdssatsningar. Nu ska vi gå igenom alla ansökningar och besluta vilka projekt som ska få medel, säger Karin Kanterud, naturskyddshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Biparadiset i Bokhultet

En lyckad naturvårdssatsning är biparadiset som ligger i Bokhultets naturreservat. Det är ett område där miljön tidigare var utan biologiska kvaliteter och var ett gammalt militärt område. Nu har området utvecklats till att bli ett av de mest artrikaste i Sverige vad gäller solitära bin med hittills 90 påträffade arter, tack vare bidrag från LONA.

– Detta är ett av länets mest framgångsrika projekt och det blev klart 2010. Det är ett av många bra exempel på vad som kan göras för att gynna naturvård, friluftsliv och folkhälsa i Kronoberg, säger Karin.

Ansökningarna per kommun inför projektår 2022

Alvesta: tre projekt
Ljungby: fyra projekt
Markaryd: två projekt
Växjö: fem projekt
Älmhult: åtta projekt

Antal ansökningar från tidigare projektår

2021: 18 projekt
2020: 11 projekt
2019: 11 projekt
2018: 15 projekt

Kontakt