Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kronprinsessparets besök i pandemins fotspår – en dag att minnas

Fredagen den 15 oktober besökte Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel vårt län med syfte att lyssna in hur länet har hanterat pandemin, om såväl svårigheter och utmaningar som vad man lärt sig. De anlände till Alvesta med tåg och avslutade sin dag i Växjö på Arenastaden.

Kronprinsessparet anlände till Alvesta på förmiddagen och blev väl mottagna av landshövding Maria Arnholm, hennes make Magnus Wallgren och länsrådet Malin Almqvist. Det första besöket gjordes på Högåsens äldreboende, där personalen generöst delade med sig av sina erfarenheter av pandemin, hur den drabbade Högåsen och vad de lärt sig. Kronprinsessparet fick också möjlighet att småprata med flera av de boende på Högåsen, vilket var mycket uppskattat.

Lunch och samtal om länets samverkan på residenset

Efter Högåsen gick färden till Växjö och residenset där lunchen intogs. På residenset träffade Kronprinsessparet representanter från Ljungby kommun och Region Kronoberg. Något som diskuterades var hur väl olika aktörer har samverkat under hela pandemin. Även Per Bengtsson från PM & Vänner delade med sig av hur företaget klarat av att hantera pandemin. På residenset fick Kronprinsessparet uppleva en föreställning med Ensemble Cor – en sång-, dans- och teatergrupp från Växjö som bjöd på tänkvärda nummer som skildrade hur ensamhet och utsatthet blev tydligt under pandemin.

Företag i länet delade med sig av sina erfarenheter och Arenastaden blev dagens final

Besök gjordes även på Södra i Växjö där VD Lotta Lyrå hälsade välkommen. Där fick, förutom Södra, tre av länets små företag presentera sig och berätta hur de har påverkats av och hanterat pandemin.

Dagen avslutades på Arenastaden i Växjö där kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje och kommunchef Monica Skagne från Växjö kommun tog emot. Här fick Kronprinsessparet information om hur föreningslivet och idrotten drabbats av pandemin. Dansklubben Swing deltog liksom OS-deltagarna Daniel Ståhl och Fanny Roos med tränaren Vésteinn Hafsteinsson. Varken Kronprinsessan Victoria eller Prins Daniel backade när de fick möjlighet att prova på att kasta under Vesteins professionella vägledning.

Det blev en väldigt lyckad dag och många intressanta samtal om hur pandemin har påverkat oss alla, oavsett verksamhet; offentliga verksamheter, företag och kultur- och idrottsverksamhet. Det har varit tufft men många har också dragit lärdomar som kommer att vara till stor nytta framöver.

Foto: Mats Samuelsson

Kontakt