Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De vann årets SKAPA-priser i Kronobergs län!

Pristagarna av SKAPA-priset på residenset i Växjö

SKAPA-priset är landets största och mest prestigefyllda innovationspris, som delas ut varje år sedan 1986, till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Under tisdagen den 14 september delades priser ut till regionala vinnare i Kronobergs län tillsammans med Almi Företagspartner Kronoberg AB.

Inget annat pris ger så många innovatörer chansen att bli uppmärksammade regionalt och nationellt.

Vinnare av SKAPA-priset i Kronobergs län 2021 - Andrii Krot

Motivering:

”Andrii Krot har identifierat ett problem som många av oss upplever i vardagen, nämligen obekväma och oergonomiska tangentbord på tablets och touchtablets. Lösningen är ett virtuellt, ergonomiskt tangentbord som gör att varje individ, stor som liten, kanan passa tangentbordet utifrån deras individuella förutsättningar. Appen har en AI lösning skräddarsyr tangentbordet för att passa användarens händer, det vill säga det lär sig ett visst skrivbeteende för att minimera stavfel och ändrar visuellt tangentbordets form för att anpassa sig till användarens individuella handfunktioner.

AI-lösningen är unik i sitt slag och är patentsökt. Marknadspotentialen är global och lösningen är skalbar då fler marknader öppnas upp i samband med utvecklingen kring exempelvis vikbara skärmar.”

Vinnare av SKAPA-talang i Kronobergs län 2021 - Hans Klintéd

Motivering:

”Hans Klintéd har identifierat ett behov av ökad säkerhet på gravplatser där tunga gravstenar står. Under åren har det rapporterats om att barn och vuxna har skadats av att dessa tunga stenar vält över dem, men även vandalisering där förövarna lätt kan välta stenarna. Genom sin lösning, Fundament Frid, har Hans tagit fram ett stabilt, hållbart fundament i återvunnen plast som är säkert och lätt att hantera för dem som ska installera dem.

Fundamentet finns på marknaden idag, ett antal kyrkogårdsförvaltningar har valt att använda denna lösning istället för tunga betong fundament som lätt sätter sig och blir rörliga. Det finns även ett behov av ett fundament som ska passa så kallade kulturstenar, vilket gör att produkten kan utvecklas i otaliga format.”

Kontakt