Aktuella varningsmeddelanden i Kronobergs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Avståndet till varandra när fler träffas är avgörande

Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Restriktioner som införts under pandemin lättas stegvis i och med att pandemin utvecklas i rätt riktning. En lägre smittspridning och fler som vaccinerar sig gör att vi nu kan samlas fler personer vid olika tillställningar. Vad som fortsatt är viktigt och avgörande för att hålla varandra friska är att hålla avstånd. Tillställningar ska ge plats för att kunna hålla avstånd.

Att vi kan träffas fler personer vid olika tillställningar har många längtat efter, men, låt oss inte glömma bort att det fortfarande pågår en pandemi, alla som önskar har ännu inte fått vaccin och vi måste ta ansvar för varandra genom att hålla avstånd.

- Det är många verksamheter som vill göra rätt och hålla smittspridningen nere och vi får därför många frågor om hur många personer som är tillåtet vid olika sammankomster. Det som är viktigt att komma ihåg är att personerna på tillställningen fortfarande ska ha tillräckligt med yta för att kunna hålla avstånd till varandra, säger Ulrika Lind, tillsynsansvarig för covid-19 lagen på Länsstyrelsen Kronoberg.

Det tillåtna maxantalet personer regleras, vid flertalet av de olika tillställningarna, efter hur många personer som får plats på en yta med möjlighet till att fortsatt hålla avstånd. När beräkning görs av antalet personer vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning inomhus utan anvisad sittplats gäller 10 kvadratmeter per person. Utomhus utan anvisad plats gäller 5 kvadratmeter per person. Med anvisad sittplats gäller en meter till andra sällskap. För privata sammankomster är det viktigt att tillställningen anpassas på ett smittskyddsäkert sätt, att platsen eller lokalens utformning ger möjlighet att hålla avstånd till varandra.

Folkhälsomyndigheten har en tabell som anger hur många personer som är tillåtet vid de olika tillfällena.
Max antal deltagare i sammankomster och i olika lokaler — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.

Mer information om tillsyn av den tillfälliga covid-19 lagen

Kontakt