Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nationaldagsfirande i residensets trädgård med överlämning av fanor till två av länets föreningar

Maria Arnholm, klädd i gult och blått, talar. I bakgrunden kören och två svenska fanor.

I strålande solsken och med lummig grönska firades Sveriges nationaldag under söndagen på residensets innegård. I centrum stod Teatergruppen Dramatörerna och Hjortsberga gymnastikförening, som dagen till ära fick ta emot fanor från Stiftelsen Sveriges nationaldag av landshövding Maria Arnholm.

Nationaldagsfirandet var på grund av omständigheterna utan publik men sex representanter från föreningarna var på plats liksom vokalensemblen Aura och trumpetaren Nils Lamme. Landshövding Maria Arnholm höll ett tal som handlade om nationaldagsfirande, att värna demokratin och den ljusnande tid som kommer med avtagande pandemirestriktioner. Även länsrådet Malin Almqvist medverkade vid ceremonin.

Landshövding Maria Arnholm överlämnade högtidligen svenska fanor till föreningarna. Teatergruppen Dramatörerna hade ansökt om fana eftersom de firat 40-årsjubileum och Hjortsberga Gymnastikförening för att de har firat 55 år som förening. Ytterligare en föreningen från länet fick ta emot en fana på nationaldagen – Alvesta Simsällskap – men de fick ta emot sin fana under en ceremoni på Skansen i Stockholm.

Vokalensemblen Aura framförde Den blomstertid nu kommer, Nu grönskar det, Uti vår hage och vår nationalsång Du gamla, du fria där de också initierade allsång.

Efter ceremonin bjöd landshövdingen på kaffe och tårta.

Kontakt