Snöfall i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bara 15 procent av småföretagare i södra Sverige har sökt omsättningsstöd

Omkring 7500 enskilda näringsidkare i Skåne, Kronoberg och Blekinge är berättigade att söka omsättningsstöd för ekonomiskt bortfall under pandemin. Hittills har bara drygt tusen ansökningar – mindre än 15 procent av alla berättigade – ­kommit in. Den 30 april stänger fönstret för stödperioden augusti 2020 – februari 2021.

Informationsinsats för fler ansökningar

Länsstyrelsen Skåne har nu startat en informationsinsats för att få in fler ansökningar.

– Vi tror att det finns ett stort antal småföretagare som inte har sökt stödet. Kanske tycker man det verkar krångligt, kanske är man rädd att göra fel. Men det går att få vägledning på telefon genom hela processen. Och vi kommer att hålla extra öppet fram till ansökningstiden slutar för att hjälpa så många som möjligt, berättar Patrik Åkesson, enhetschef på Länsstyrelsen Skåne som handlägger ansökningarna från Skåne, Blekinge och Kronoberg.

Bara en femtedel av stödet gick åt

Under förra ansökningsperioden avsattes fem miljarder till omsättningsstödet, men mindre än en femtedel gick åt, på grund av få ansökningar.

– Länsstyrelsen Skåne har fått vissa rapporter på att människor inte vågar söka stödet av rädsla för att göra fel och därmed bli återbetalningsskyldiga. Men vår uppgift på Länsstyrelsen är just att hjälpa sökande att få rätt på sin ansökan, vi handlägger dagligen ansökningar där någon uppgift blir fel. Det ska vara enkelt att göra rätt och vi bistår med hjälp när det blir krångligt, säger Patrik Åkesson.

Maximalt stöd 168 000 kronor

Omsättningsstödet riktar sig till företagare – enskilda näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag – som har fått ett större omsättningstapp till följd av den pågående pandemin. Fram till och med den 30 april 2021 kan enskilda näringsidkare söka omsättningsstöd för perioden augusti 2020-februari 2021. För månaderna augusti 2020 till och med februari 2021 kan en företagare få maximalt 168 000 kronor. Ett krav för att få stödet är att omsättningen har minskat med minst 30–40 procent.

– Jag får många samtal från personer som inte har känner till omsättningsstödet. En kvinna berättade att hennes vän sagt ”du måste söka!” men hon blev nästintill arg för hon var övertygad om att hon inte hade rätt till stödet. Efter att hon ringt oss förstod hon att hon hade rätt att söka och skickade in sin ansökan. Några veckor senare ringde hon tillbaka och tackade för hjälpen – stödet räddade hennes verksamhet. Så hör av er! Ring eller mejla, vi har koll och vi vill hjälpa er! säger Lisa Nordbring, stödhandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Kontaktuppgifter

Länsstyrelsen Skånes informationsinsats riktar sig till bland annat näringslivschefer, företagarnätverk och branschorganisationer.

Länsstyrelsen Skånes enhet för statliga stöd håller öppet för telefonsamtal alla vardagar klockan 11.00-14.00. Det går även att ringa lördag och söndag den 24–25 april, 11.00-14.00. Telefonnumret är 010-224 11 30. Det går också att mejla på: bostadsstod.skane@lansstyrelsen.se

Kontakt