Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Demokratikollen! Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen Kronoberg i unikt samarbete

Mikrofoner på rad i en studio. Foto.

I år gör Länsstyrelsen och Linnéuniversitetet en gemensam satsning för att uppmärksamma att demokratin firar 100 år. Vi kommer att erbjuda åtta livesända lunchseminarier med demokrati som sammanhållande tema. Seminarierna guidar publiken genom demokratins spännande utveckling och behandlar olika aspekter av demokratin.

Det första sändningen blir den 8 april. Då medverkar Peter Aronsson, rektor för Linné­universitet och Olle Larsson, lektor i historia på Katedralskolan i Växjö och temat är ”Demokratins historia och ungas demokrati­medveten­het”.

Levande kunskap formar aktiva och kunniga medborgare

– Demokratin behöver erövras och utvecklas i varje generation. Kunskap om hur det skett tidigare är en del i att orientera till ett kraftfullt och framgångsrikt arbete. Universitet och skola skapar och förmedlar denna levande kunskap som formar aktiva och kunniga medborgare, menar Peter Aronsson.

Året 2021 kommer att präglas av olika insatser och arbete för demo­krati i hela länet. Det har både Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen lovat i samband med undertecknandet av Deklaration för en stark demokrati, som gjordes den 28 januari, då Peter Örn, ordförande i Kommittén Demokrati 100 år, gästade länet.

Insatser för demokrati i hela länet

­– När vi undertecknade Deklaration för en stark demokrati var ett av länsstyrelsens åtaganden att stärka kunskap och engagemang om olika aktuella perspektiv för demokratin. Det omsätter vi nu i praktisk handling genom Demokratikollen, som vi gör tillsammans med Linnéuniversitetet. Vår demokrati är värd att värna varje dag. Vi behöver arbeta tillsammans i länet för en stark demokrati, säger Maria Arnholm, landshövding.

Seminarierna kommer att livesändas kl. 12.15–13.00 men kommer också att finnas tillgängliga i efterhand. Flera forskare från Linnéuniversitetet kommer att medverka. Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister kommer att vara med liksom Scott Goodwinn från Polisen och Smålandspostens chefredaktör Kristina Bingström. Även Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och landshövding Maria Arnholm kommer att delta. Presentation av avsnitten och de personer som hittills tackat ja till att delta ser du via länken Demokratikollen live.

Demokratikollen live

Kontakt