Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

MAT 2021 blir en hel MAT-vecka

Flera rotfrukter hålls av två händer, foto.

Foto: Alexander Hall.

I över ett decennium har evenemanget MAT varit en nationell mötesplats för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid och i år blir MAT en hel vecka!

Veckan mellan den 11 och 19 september 2021 planeras det för seminarier, tävlingar och andra aktiviteter kopplat till mat i Växjö och runtom i Kronobergs län. MAT-veckan avslutas den 18–19 september med en repris på fjolårets lyckade MAT-runda.

Konserthusparken i Växjö

Konserthusparken i Växjö har blivit en självklar mötesplats med olika mattävlingar, det populära Matsvinnköket och andra aktiviteter kopplat till matproduktion. Lördagen den 11 september planeras flera aktiviteter i Konserthusparken och runt Teatertorget. Ambitionen är att på ett säkert sätt kunna genomföra favoriterna från tidigare år samt några nya inslag kopplat till försäljning, matupplevelser och tävlingar.

Seminarier för allmänheten, branschfolk och runt om i länet

Seminarier och föreläsningar har alltid varit en viktig del av MAT för att öka kunskapen om matens betydelse ur flera perspektiv. Det är ett forum för samtal och samverkan för både de som arbetar med mat och för allmänheten. Lördagen den 11 september planeras MAT2021 att starta med en heldag kostnadsfria seminarier för allmänheten i Växjö Konserthus. Följande tisdag den 14 september riktar sig seminarieprogrammet i Växjö till de som arbetar med mat inom privat och offentlig sektor. En utökning från tidigare år är att det kommer ges seminarier på andra platser i länet, vilket möjliggör att fler kan ta del av MAT. Det planeras även för digitala föreläsningar.

Succén MAT-rundan kommer tillbaka

Förra året ställde MAT om och istället för ett MAT-tält på Stortorget i Växjö genomfördes en MAT-runda som blev en folkfest och en hyllning till de små matproducenterna, restaurangerna och gårdsbutikerna på Kronobergs landsbygd. I år planeras MAT-rundan att komma tillbaka helgen den 18–19 september 2021.

Vill du delta som seminariearrangör eller som producent i MAT-rundan finns anmälningsformulär på MAT Smålands webbsida Länk till annan webbplats.. Där finns även mer att läsa om MAT 2021.

Om MAT

MAT finansieras av Region Kronoberg, Växjö kommun, Länsstyrelsen i Kronoberg samt Destination Småland. Destination Småland driver projektet i nära samarbete med respektive finansiär samt LRF Sydost.

Om COVID-19

Med anledning av Covid-19 följer MAT:s arbetsgrupp pandemins utveckling noga och arbetar i enlighet med Folkmyndighetens rekommendationer och restriktioner. MAT 2021 planeras att genomföras på ett säkert och ansvarsfullt sätt och i dialog med Länsstyrelsen, Polismyndigheten och smittskyddsläkare.

Kontakt