Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

MAT2021 – utökad satsning på mat och lokalprodu­cerat i hela länet

Händer som håller i olika rotfrukter

Fotograf: Alexander Hall

Nu är det bestämt hur MAT2021 kommer se ut. MAT2021, som är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Region Kronoberg och Växjö kommun, ska omfatta tre olika delar; En regional matrunda, en matgata i området runt Konserthuset i Växjö och en kunskaps- och seminariedel i länets kommuner.

– Jag är så glad att vi inte ställde in MAT2020 utan tänkte om och tänkte nytt. I kris föds kreativitet och så fort idén med matrunda i hela länet dök upp som ett alternativ så satte vi igång och planera matrundan tillsammans med Region Kronoberg, LRF och Växjö kommun, säger Maria Arnholm, landshövding.

– De tre delarna hänger ihop under samma varumärke, MAT. Det är viktigt att både matproducenter och besökare i hela vår region känner sig delaktiga och ser möjligheterna. Jag hoppas att alla kommunerna engagerar sig för att sätta maten i Kronoberg på kartan, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Kronoberg.

Både besökare och producenter nöjda

När MAT2020 inte kunde genomföras som tidigare år, genomfördes istället en matrunda under två helger i september. Där öppnade 57 lokala matproducenter upp för besökare, som kunde handla närodlat och närproducerat. Matrundan hade närmare 27 000 besök och en utvärdering visar att både besökare och producenter är nöjda.

– Vi är stolta över vårt årliga matevent i Växjö, som utvecklats fantastiskt under tio år. Nu ser vi att även matrundan blev succé och varför välja det ena när man kan välja båda. De båda evenemangen kombinerat med kunskapsseminarier stärker Växjö som matstad och är bra för matproducenter och konsumenter i hela länet, menar Anna Tenje (M), kommunalråd i Växjö kommun.

Sprida kunskap och öka intresse

Syftet med MAT är att sprida kunskap och öka intresset för den lokala och regionala maten och matproduktionen. Den matgata som planeras runt Teatertorget och Konserthuset i Växjö ska ge möjlighet till försäljning, matupplevelser, tävlingar och event med den gemensamma nämnaren MAT. Kunskap- och seminariedelen ska följa de planer som fanns inför 2020 med seminarier i Konserthuset i kombination med seminarier i länets övriga kommuner.

Maria Arnholm tillsammans med Thomas Ragnarsson och Anna Tenje

Kontakt