Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen bekämpar den skadliga vattenväxten sjögull i Bolmen

Sjögull

Det första fyndet av den främmande vattenväxten sjögull har nu rapporterats från sjön Bolmen. I sommar kommer därför Länsstyrelsen i Kronobergs län inventera stränderna kring sjön, tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län och Jönköpings län, Fiskevårdsområdet och Bolmens forskningsstation.

Sjögull finns redan på andra platser i Kronoberg, bland annat Åsnen och delar av Mörrumsåns avrinningsområde, där bekämpning pågått flera år.

I mitten av juli fram till slutet av augusti kommer sjön Bolmen att inventeras med båt och drönare. Redan nu har Länsstyrelsen i Halland täckt över hela det inrapporterade beståndet och förhoppningsvis kommer den inte tillbaka nästa år. Varifrån sjögullet i Bolmen kommer och hur det spridit sig dit vet vi inte.

Kan likna näckros

Sjögull är en vattenväxt med flytande, runda blad och gula blommor. Den kan likna näckros, men de gröna bladen är betydligt mindre och har vågiga kanter. De gula blommorna sticker upp någon decimeter ovanför ytan och kan under blomningstiden i juli–augusti ses på mycket långt håll. Växten sprider sig med både växtdelar och frön och kan snabbt täcka stora delar av sjöars grundområden.

När växten breder ut sig blir den så tät att den skuggar det inhemska livet under ytan som gör att arter dör vilket medför att hela sjöns ekosystem förändras.

Om du upptäcker sjögull

Hittar du misstänkt sjögull så kan du ta en tydlig bild på blad och blomma och rapportera fyndplatsen direkt till Länsstyrelsen. Det går även att rapportera fyndplats med bild och plats via hemsidan www.invasivaarter.nu Länk till annan webbplats..

Undvik att åka båt, paddla, fiska och bada vid sjögullsbestånd. Risken är stor att du sliter loss växtdelar och oavsiktligt sprider växten. I täta bestånd kan man dessutom fastna och det kan bli farligt. Kontakta Länsstyrelsen för råd innan du själv försöker ta bort sjögull.

Bästa utrotningsmetoden

Den bästa utrotningsmetoden är att täcka över hela beståndet så att ljuset stängs ute. Fotosyntesen hindras då och växten svälter ihjäl. Täckning behöver ske så snart som möjligt efter att isen gått upp och hålla på hela växtsäsongen.

Kontakt