Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ta del av landshövdingens nationaldagstal här

Landshövding Maria Arnholm sitter vid fönstret i residenset

Idag, den 6 juni är det Sveriges nationaldag och det firar vår landshövding Maria Arnholm genom att hålla ett tal till länet.

Talet direktsändes på vår Facebooksida kl. 11.00 men du kan ta del av det nu i efterhand via länken: Landshövdingens nationaldagstal Länk till annan webbplats.

Du kan också ta del av talet i text nedan:

"I dag är det Sveriges nationaldag. En dag då vi firar vårt vackra land och människorna som bor här. Vi högtidlighåller att vi lever fredligt och väl tillsammans. Att vi är fria att leva våra liv som vi vill så länge vi inte skadar någon annan, att vi tillsammans bestämmer vilka regler som ska gälla och vem som ska styra och att vi var och en har ett okränkbart värde.

Ofta tar vi frihet, demokrati och mänskliga rättigheter för givna. På Sveriges nationaldag ska vi påminna oss att vi inte alltid har haft det så.

Nästa år är det hundra år sedan vi fick rösta i allmänna val. Hundra år är en lång tid för en människa. Men en väldigt kort tid för mänskligheten. I dag ska vi vara stolta och tacksamma över det land som våra förfäder och förmödrar har skapat och glädjas åt att vi i dag får leva och verka här.

Nationaldagen år 2020 liknar ingen annan. En pandemi har kopplat sitt grepp över världen, Sverige och oss i Kronoberg. I Kronoberg är det hittills 76 personer som har dött i Covid19. Samtidigt ska vi inte glömma att långt fler har tillfrisknat – 566 personer har blivit friska i vårt län.

Att hedra minnet av dem som avlidit, att stanna upp i respekt för dem och visa deltagande med dem som förlorat en nära vän eller släktning är vår kanske viktigaste uppgift på nationaldagen 2020. All den omtanke och omsorg som vi vill ska känneteckna vårt land vill jag sända till er som sörjer era kära.

Men låt oss också högtidlighålla alla er som gjort och gör ofattbara insatser inom sjukvård och omsorger. Ni som i främsta linjen bekämpar pandemin. Som vårdar, botar, lindrar och tröstar. Ni gör det för oss alla och vi är er djupt tacksamma.

Genom Corona har vi ställts inför svåra prövningar. Men krisen plockar också fram våra bästa sidor. Hos oss individer. Vi hjälper varandra, visar hänsyn, anpassar oss och följer restriktioner.

Vårt civilsamhälle med kyrkor, organisationer och föreningar har klivit fram och axlat en än större roll. Entreprenörer utvecklar nya idéer och lösningar, anställda i företag och organisationer hugger i med nya uppgifter och jobbar under helt annorlunda förutsättningar.

Och i det offentliga Kronoberg samverkar och samarbetar vi för att lösa små och stora problem i krisens spår. I prövning stärks band och det har jag verkligen upplevt här i Kronoberg.

Och det är tur, för vi har fortfarande mycket att göra. Vi är ännu mitt uppe i krisen och vi vet inte när den är över.

Vi fick ett fint besked i veckan som gick. Den som är symtomfri kan återigen börja resa inom Sverige från den 13 juni. För många av oss öppnade det en välkommen dörr till kära platser, vänner och upplevelser.

Men kära vänner, det öppnade inte alla spjäll. Tvärt om. Vi måste vara minst lika försiktiga och hänsynsfulla som vi varit under våren. Alla andra restriktionerna gäller fortfarande. Vi ska stanna hemma när vi har symtom, hålla avstånd, värna de som riskerar att drabbas extra hårt. Och vi ska tvätta händerna. Vi ska helt enkelt fortsätta att hedra att vi lever i ett fritt land genom att inte bruka vår frihet så att det skadar någon annan.

Vi har begränsningar men samtidigt är det viktigt att fokusera på sådant som är möjligt….

Låt oss ta årets studenter och deras lärare och skolor som förebilder. Det har varit så inspirerande att se hur de med påhittighet och gott humör har skapat nya sätt att fira en av livets finaste högtider. Så låt oss alla göra som dem. Det finns så mycket vi kan göra. Träffas ute med distans, passa på att upptäcka vår närmiljö med den fina natur som finns inpå knuten, inte minst i Kronobergs drygt 130 naturreservat. De står i sin allra vackraste grönska just nu.

På nationaldagen firar vi just dessa skogar och sjöar som är Kronobergs kännemärke, vi firar vår historia och våra gemensamma minnen, vi firar de nya idéer och traditioner som har kommit hit genom århundradena för att likt årsringar på ett av våra träd bygga vårt län och vårt land starkare.

Och vi firar att den utvecklingen nu fortsätter under ledning av alla oss som bor här i dag. 2020 firar vi en årsring alldeles extra fylld av oro och sorg, av medmänsklighet och omsorg, av beslutsamhet och handlingskraft att tillsammans ta oss igenom svåra tider och komma starkare ut på andra sidan.

Tack för att ni har delat den här stunden med mig. Jag ser fram emot att nu börja på nästa årsring tillsammans med alla er kronobergare."
- Maria Arnholm, landshövding.

Kontakt