Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stötta lokalt för en livskraftig region

Mat och upplevelser när dig

Nu har vi en fantastisk chans att upptäcka allt gott och härligt som finns runt knuten. I kampanjen "Mat och upplevelser nära dig" vill vi genom film och bild inspirera till att konsumera närproducerad mat och lokala upplevelser.

Kampanjen är en del av Kronobergs livsmedelsstrategi och vi som står bakom är Länsstyrelsen, Region Kronoberg, LRF Sydost och Destination Småland.

Ut och njut!

Möt Ellinor som odlar örter och grönsaker inomhus.

Möt Mimmi som har ett andelsjordbruk med grönsaksodling.

Möt Knut och Eva-Lottie som föder upp får och lamm i det småländska landskapet.

Möt Inger som är mjölkbonde och driver ett gårdsmejeri

Möt biodlarna Veronica och Per som använder allt från bikupan.

Möt Korrös kökschef och personal som berättar om varför de använder närproducerad mat.

Möt Erik som bedriver landskapsvård samtidigt som han föder upp nötdjur.

Möt Charlotte som föder upp lamm, driver gårdsbutik, bed n’ breakfast och hyr ut stallplatser.

Möt Caroline från Kastebergs gård som säljer genom flera REKO-ringar.

Mat och upplevelser när dig


Maja på Rinkaby gård, Växjö kommun.

– På Rinkaby Gård föder vi upp lamm och grisar, odlar i vår köksträdgård, har några höns och några ankor, pressar äppelmust och har massa roliga event på vår fina höloge. Att konsumera närproducerad mat är det roligaste sättet att lära känna maten man äter, och för att man bidrar till positiva effekter i sitt närområde: till exempel skapar man arbetstillfällen och bidrar till att hålla våra landsbygder levande.

– Vi vill korta avståndet mellan producent och konsument – mellan stad och land om man så vill – och bidra till att hålla vår bygd levande. Vi vill göra världen till en lite bättre plats. Och ha roligt under resans gång!

Mat och upplevelser när dig

Mia och Sune på Grimsnäs Herrgård, Lessebo kommun.

– Grimsnäs Herrgård är beläget mitt i skön lövskog med kvittrande fåglar. Vi erbjuder bra boende och klassisk svensk mat. Kocken lagar mat från grunden, med omtanke och inga genvägar. Vi arbetar hela tiden med ekologiska och närproducerade råvaror. Hela stället från köket och ända ut till markgränsen är ekologiskt och KRAV-certifierat.

– Vi är ett utflyktsmål för att äta eller varför inte fly vardagen och boka både övernattning och middag. Samla gärna några vänner eller familj och umgås, utan att behöva fixa allt själv. Vi finns nära dig hela året!

– Vår drivkraft är att göra Grimsnäs till ett så bra ställe, att vi själva vill tillbringa all vår tid här. Att våra gäster trivs så bra att de återkommer. Vi bor i ett hus bredvid och vi vill att Grimsnäs ska var en plats att längta till.

Mat och upplevelser när dig

Magnus, kock på Linnés Råshult, Älmhults kommun.

– Linnés Råshult inbjuder till en fantastisk tidsresa tillbaka till 1700-talets landskap och trädgårdar. Det KRAV-certifierade caféet erbjuder ekologiska produkter. Vår konditor Stina Nyberg Hilbertsson ser till att caféet har hembakade kakor! Vi bakar vår egen Råshults-ostkaka, glutenfri, och med sylt och grädde. Våra två fantastiska kockar, Rebecca Oliwers och Magnus Hörberg står för den innovativa och smakrika vegetarisk maten.

– Vi har ett nära samarbete med lokala producenter och leverantörer på närproducerade och ekologiska produkter. Vi ser ett stort värde i att veta var våra produkter kommer ifrån, hur de producerats och av vem de producerats. Vi jobbar utefter dessa principer så mycket vi kan och försöker hela tiden hitta nya smaker, upplevelser och samarbeten att göra lokalt. En styrka för den lokala ekonomin, lokala sammanhållningen och för vår värld.

– Vi ser att det finns stor outnyttjad potential till utveckling och stärkning av den lokala produktionen och ekonomin igenom lokala samarbeten och dialog. Drivkraften finns i att stärka oss som samhälle på ett hälsosamt, upplevelserik och härligt sätt. Detta kan göras genom mat!

Mat och upplevelser när dig

Stephanie, Värends struts, Växjö kommun.

- Hos oss har du som kund möjlighet att köpa gott och nyttig strutskött. Vi är den sydligaste strutsgården som är med i Svenska strutsföreningen vilket ger kronobergarna tillgång till exklusivt kött som kan njutas med vetskapen om att djuren har haft det bra under uppväxten. Både barn och vuxna brukar bli fascinerade över de dinosaurieliknande djuren.

- Drivkraften bakom vår verksamhet är intresset för uppfödning av fåglar. Vi är stolta över det som uppstår när olika små verksamheter samverkar som i Reko-ringen, eller vid legotillverkning av korv och glass.

Kontakt