Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Idag genomförs årets hittills största narkotikakonferens i Sverige

Narkotikafrågorna är i högsta grad aktuella. Inte minst med tanke på den ökade användningen och tillgången till narkotika under 2000-talet. Men också att det skett en negativ förändring av ungdomars riskuppfattning kopplade till droger. Vi är därför väldigt glada att nästan 2 000 personer kommer att ta del av dagen.

Corona utmanar till nya arbetssätt och utvecklar oss att användande digitala lösningar. Nu genomförs årets hittills största narkotikakonferens i landet via webben. Medverkar gör några av landets främsta föreläsare och fokus ligger på förebyggande metoder och tidig upptäckt av narkotikabruk.

Länsstyrelserna i syd (Blekinge, Halland, Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län) bjuder tillsammans med Polisen i syd och Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) in till en denna kunskapshöjande konferens.

Föreläsningarna är förinspelade på olika platser i landet med hjälp av olika mediabolag, kommunikatörer i medverkande organisationer eller till och med med hjälp av den egna datorn eller mobilkameran. Allt för att undvika resande och risk för smittspridning.

– Det är en utmaning att få till en så stor produktion på väldigt kort tid och med begränsningar då det kommer till genomförande. Tack vare allas stora engagemang, kan vi nu genomföra konferensen med fantastiska föreläsare via webben, säger Anna Ståhl, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson inledningstalar och vi få höra om regeringens politik, ståndpunkten kring restriktiv/liberal inställning och politiska satsningar.

Förmiddagen ger oss sedan en bild av narkotikautvecklingen i Sverige och den senaste forskningen gällande skadeverkningar. Deltagarna får ta del av kunskap kring narkotikamarknaden i Sverige och dess koppling till organiserad brottlighet, vikten av att arbeta jämlikt och jämställt samt kunskap kring framgångsrika metoder.

Eftermiddagen består av valbara spår:
1) Narkotikaförebyggande metoder bland barn och unga.
2) Metoder och arbetssätt för tidig upptäckt av narkotikabruk.

Vi ser med spänning fram emot den digitala konferensen full av kunskap!

Kontakt