Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Låg risk för spridning av coronaviruset i Sverige

Ett nytt coronavirus har smittat människor som framförallt har befunnit sig i Hubei-provinsen i Kina. Viruset kallas också för 2019-nCoV. Det ger symtom som feber, luftvägssymtom och hosta och påminner om influensa.

Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället är för närvarande mycket låg, enligt Folkhälsomyndigheten.

Utbrottet av coronaviruset i Kina har inneburit en intensiv medierapportering även här i Sverige. Här kan du ta del av länkar och hänvisningar till ansvariga myndigheter:

  • Nationellt är Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats ansvarig för frågor som rör smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset och smittspridning, en lista med frågor och svar och råd för hemvändade resenärer.
  • Regionalt är Region Kronoberglänk till annan webbplats ansvarig för smittskyddsfrågor och på deras webbplats finns information om det aktuella regionala läget. Vårdguiden 1177.selänk till annan webbplats har information om coronaviruset och om symptom på sjukdomen samt vart man vänder sig vid symptom.
  • UDlänk till annan webbplats har information om reserekommendationer och för dialog med de svenskar som finns på plats i Hubeiprovinsen.
  • EU:s smittskyddsmyndighetlänk till annan webbplats (European Center for Disease Prevention and Control) och Världshälsoorganisationen WHOlänk till annan webbplats har information om utbrottet på engelska
  • Krisinformation.selänk till annan webbplats är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Samverkan regionalt

Vi följer händelseutvecklingen och samverkar med bland annat Region Kronoberg samt övriga berörda aktörer.

Information in English

A novel coronavirus has been identified in China. The Public Health Agency has gathered questions and answers about the new virus.

Frequently asked questions about the novel coronavirus 2019-nCoV can be found here.länk till annan webbplats

Kontakt