Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är det lättare att hitta och uppleva naturreservat nära dig

Hitta ut i Kronobergs natur

I Kronobergs län har vi ungefär 125 naturreservat. Några områden är stora. Några är små. Och några finns i närheten där du bor. Genom olika kartverktyg hos alla länsstyrelser och Naturvårdsverket är det nu lättare att hitta dessa värdefulla naturområden och även se vad som finns att uppleva i dem.

Hågeryd, Hissö, Stocksmyr-Brännan och Årshultsmyren. Det är några av namnen på Kronobergs naturreservat. Där är naturen skyddad, för att värdefulla skogar, vatten, myrar, ängar och hagar och alla dess arter inte ska hotas eller förstöras – nu eller i framtiden.

– En viktig del i vårt arbete med att skydda natur, är även att göra den tillgänglig för upplevelser. I olika kartverktyg hos alla länsstyrelser och Naturvårdsverket kan du nu se vilka skyddade områden som finns nära dig och vilka leder och anordningar som finns i området, berättar Naturvårdsförvaltare Peter Mattiasson.

I kartverktygen finns till exempel vandringsleder, rastplatser och vindskydd utmärkta. Här visas även var det finns entréplatser med information, parkering, toalett, soptunnor, fågeltorn och andra besöksanläggningar.

– Stilla ögonblick vid någon specifik plats eller långa vandringar genom skyddad natur – det finns fantastiska möjligheter att uppleva länets naturreservat. I Stocksmyr-Brännan färdigställs just nu länets längsta led. Vi vill också slå ett extra slag för naturreservaten Hågeryd, Råön, och Hissö där det gjorts flera åtgärder för friluftslivet. Är man äventyrslysten och vill övernatta i vindskydd kan vi rekommendera att man besöker Årshultsmyren, Stocksmyr-Brännan eller Åsnens nationalpark, avslutar Peter Mattiasson.

Här kan du hitta kartverktygen:
Via varje länsstyrelses sida ”Besök och upptäck” på lansstyrelsen.se
Naturvårdsverkets kartverktyg skyddad natur Länk till annan webbplats.

Kontakt