Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vårkollen och fenologiverksamheten – en del i Länsstyrelsens regionala miljöövervakning

Vårkollen

Eftersom växtsäsongens längd och tidpunkten när olika arter är aktiva är grundläggande egenskaper i naturen är det många som påverkas när naturens kalender ändras. Skogsbrukare, jordbrukare, biodlare och pollenallergiker är exempel på sådana som är direkt beroende av samspelet i och med naturen, och därmed behöver vi kunskap om hur den biologiska växtsäsongen förändras som en effekt av klimatförändringarna.

Vårkollen ger tusentals observationer

Vårkollen är en del av en större miljöövervakning, där frivilliga över hela landet bidrar till att dokumentera växtsäsongen.

Vårkollen, som är ett så kallat medborgarforskningsprojekt där frivilliga och professionella forskare samarbetar, genomfördes för första gången 2015. Varje år sedan dess har tusentals observationer rapporterats in till Vårkollen om blommande vitsippor, tussilago, sälg och hägg samt björkarnas lövsprickning - och nu är det dags igen!

Under Valborgshelgen (30 april – 1 maj) uppmanar Svenska Botaniska Föreningen frivilliga till att kolla en handfull vårtecken och rapportera in dessa till Vårkollen. Vårkollen tar emot observationer av vårtecken från och med den 30 april till och med den 1 maj. Resultatet publiceras på eftermiddagen den 2 maj.
Du kan läsa mer på vårkollen.se

Här hittar du mer om Länsstyrelsens miljöövervakning

Kontaktpersoner Vårkollen:
Moa Pettersson, Svenska Botaniska Föreningen
070-923 66 76, moa.pettersson@svenskbotanik.se, www.svenskbotanik.se Länk till annan webbplats.

Ola Langvall, SLU, samordnare för Svenska fenologinätverket
0472-26 31 80, ola.langvall@slu.se, www.naturenskalender.se Länk till annan webbplats.

Kontaktperson Länsstyrelsen i Kronoberg:
Louise Ellman-Kareld
010-223 78 96, louise.ellman-kareld@lansstyrelsen.se

Kontakt