Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skogsbränderna i landet

Flera stora skogsbränder pågår i Sverige just nu. I delar av Gävleborg, Jämtland och Dalarna är läget ansträngt men det förekommer bränder även i andra län.

Extrem brandrisk - starta inga nya bränder

Det är extremt stor risk för nya skogsbränder i Sverige och eldningsförbud gäller i många delar av landet. Det betyder att det är förbjudet att elda och grilla utomhus, på vissa håll även på din egen tomt. Kontrollera alltid med räddningstjänsten eller kommunen om vad som gäller där du befinner dig. Följ det aktuella läget via SMHI:s brandriskprognos Länk till annan webbplats..

Larma inte 112 i onödan

Tänk på att rök från skogsbränder kan sprida sig långt. Ring bara larmnumret 112 om du ser öppen eld, inte om du bara ser rök eller känner röklukt.

Frågor om bränderna

Följ information från din kommun Länk till annan webbplats. och Sveriges Radio P4 Länk till annan webbplats. för att se vad som gäller lokalt. SOS Alarm uppmanar allmänheten att använda 113 13 för information om skogsbränder, inte larmnumret 112.

För dig som vill hjälpa till

Var noga med att välja rätt kontaktväg, så underlättar du räddningsarbetet. Många kommuner samlar in intresseanmälningar men kanske inte omedelbart kan ge besked om var och när din hjälp behövs. Här hittar du kontaktuppgifter för att anmäla dig som frivillig Länk till annan webbplats..

Kartor över bränderna

Många efterlyser kartor över branddrabbade områden. Med tanke på hur snabbt situationen förändras är det svårt att hålla sådana kartor uppdaterade och aktuella men SOS Alarm uppdaterar sin karta över bränder dagligen.

Trafikläget

Trafiken är påverkad i många av de områden där räddningstjänsten bekämpar bränder. Följ Trafikverkets vägtrafikinformation Länk till annan webbplats. och lyssna på den lokala P4-kanalen innan du reser.

Råd om hälsa och psykosocialt stöd

Många har frågor om brandröken. Att vara med om en brand eller evakuering kan också vara skrämmande. På 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats. hittar du samlad hälsoinformation med anledning av bränderna.

Källa: krisinformation.se

Kontakt