Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hund i bil

Om du lämnar din hund i en varm bil sommartid utsätter du den för onödigt lidande. Om du själv ser en hund som far illa i värmen ska du kontakta polisen.

Förvaring av hund i bil sommartid

Temperaturen i en bil stiger mycket fort när solen är framme. Redan efter en kort stund kan temperaturen vara farligt hög för hunden. Lämna aldrig hunden ensam i en varm bil. Hundar är dåliga på att svettas och för att kyla ner sig börjar hunden ändra ställning, flåsa och sno runt i jakten på skugga och svalka.

Med kraftigt flåsande (snabb och grund andhämtning) kan hunden få svårt att syresätta sig och riskerar att förlora mycket vätska. När temperaturen i omgivningen ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42-43 grader kan hunden bli medvetslös och dö.

Så varmt kan det bli i bilen

Klockan

Temperatur ute

Sol/skugga

Temp i bilen

08.30

14°C

Skugga

19°C

09.30

18°C

Skugga

38°C

10.30

20°C

Blandat

47°C

11.15

20°C

Sol

58°C

12.00

22°C

Sol

62°C

13.30

23°C

Sol

85°C

Tecken på att en hund mår dåligt

Tidiga tecken på värmeslag är att hunden börjar flåsa och få röda munslemhinnor. Hunden blir också allmänpåverkad, söker skugga eller blir apatisk. Vissa typer av hundar löper större risk att drabbas av värmeslag än andra. Stora hundar har normalt sämre förmåga att avge värme, men även fetma, ålder, sjukdomar och ras påverkar. Beräkningar visar att redan efter 20-50 minuter i en varm bil kan hunden få dödliga skador.

Vad ska man göra?

Om man ser en hund som uppvisar ovanstående beteenden är det viktigt att snabbt få ut hunden ur bilen. Om man inte kan hitta ägaren ska man göra följande:

  • Kontakta polis på telefon 114 14 och därefter:
  • Notera registreringsnummer
  • Notera klockslag och tidpunkter
  • Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodosetts (gärna med foto)

Akutsituation

Är hunden i akut fara kan en ruta behöva krossas innan polisen anländer.

En hund med värmeslag bör i första hand föras till skuggan samt kylas ned. Detta görs snabbast genom att kyla ned hunden med vatten och linda in den i blöta handdukar. Därefter ska hunden snarast till veterinär för undersökning.

Om man misstänker att en hund regelbundet hålls på ett otillåtet sätt bör man i första hand prata med ägaren. Hjälper inte detta kontakta Länsstyrelsens djurskyddshandläggare via växeln.

Länsstyrelsens växel: 010-223 70 00


 

Kontakt