Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Komiker slår hål på langarmyter inför skolavslutningar

Foto på Lucas Simonsson och Länsstyrelsernas samarbete med honom

Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Med hjälp komikern Lucas Simonsson vill Länsstyrelserna påverka unga vuxna att inte köpa ut.

Vi befinner oss mitt i tiden då skolavslutningar avlöser varandra. I Kronoberg genomför Livsstil Kronoberg återigen en vattenkampanj där 1700 studenter nås av budskapet att ta hand om sig.

- Vi vill att vatten ska finnas lätt tillgängligt för alla studenter och att de studenter som dricker alkohol påminns om vikten att varva alkohol med vatten, förklarar Anna Ståhl, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Kronoberg.

Nationellt samarbete med youtuber
Skolavslutningar och studenttider är också viktiga tillfällen att synliggöra källan till alkohol för minderåriga. I år har Sveriges 21 länsstyrelser därför gått samman i ett samarbete med komikern och youtubern Lucas Simonsson. En vanlig langarmyt är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner. Men sanningen är att det är äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon som är den vanligaste källan (Skolelevers drogvanor 2017 Länk till annan webbplats.). En myt som Lucas Simonsson tar upp i sin sketch.

– Länsstyrelserna använder ett videoklipp med komikern och youtubern Lucas Simonsson, för att försöka påverka äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol. Videon sprids via Lucas Simonssons eget Instagramkonto, som följs av drygt en halv miljon personer, berättar Anna Ståhl.

Var tredje förälder är orolig över alkohol i samband med skolavslutningen
Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att 29 procent av föräldrarna i Kronoberg är oroliga för att deras eget tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen.

– I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket oroar många föräldrar. Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Se videoklippet med youtubern Lucas Simonsson på sidan www.hejdaalkoholskador.se Länk till annan webbplats..

*Undersökningen genomfördes av Norstat bland 3 358 tonårsföräldrar i Sverige med barn mellan 13–17 år mellan 22 mars - 15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Vid frågor är du välkommen att kontakta Anna Ståhl, ANDT-samordnare på Länsstyrelsen i Kronobergs län, 010-223 71 82.

Kontakt