03 apr 2025 klocka 09.00 - 15.45

Länsdialog mottagande, etablering och integration

Händer som läggs ovanpå varandra.

Länsstyrelsen bjuder in till länsdialog inom asyl och integration - Varmt välkomna!

En arena för ny kunskap samt utbyte av erfarenheter och tankar inom mottagande, etablering och integration och en del av vår gemensamma struktur för samverkan utifrån vår strategiska överenskommelse, SÖK.

Dagens innehåll

Du kommer att få ta del av forskning och goda praktiska exempel, varvat med tillfälle för dialog, bli uppdaterad på SÖK-arbetet och inriktningen mot ett bredare samverkansarbete för social hållbarhet i länet.

De prioriterade samverkansområdena kommer att vara fokus för både denna och höstens länsdialog.

Arbetsmarknad/kompetens

Förstärka insatser för nyanlända så att fler utbildar/vidareutbildar sig eller kommer i arbete

Integration är en process! Individens roll och geografins betydelse för framgångsrika karriärvägar

Sofia Wixe, forskare vid Jönköpings Högskola delar med sig av slutsatser och rekommendationer inom ramen för ett nyligen avslutat brett forskningsprojekt, Integration is a process!

SFI på Öppna förskolan

Anette Weidenmark, Lessebo kommun, informerar från projektet ”SFI på öppna förskolan”, ett projekt där man 2025 fokuserar på vikten av språkkunskaper i kombination med kulturell kunskap och samhällsinformation för att underlätta etablering på arbetsmarknaden. Projektet vänder sig till föräldrar med mindre barn samt asylsökande och SFI-lärare och studie- och yrkesvägledare från Komvux ansvarar för genomförandet.

Hälsa

Vidareutveckla och förstärka arbetssätt som underlättar tidig upptäckt av ohälsa

Att jobba med risk- och skyddsfaktorer för nyanlända familjer

Caroline Tomsfelt, utredare i projekten Barn i familj och Nya hem, trygga barn i Kristianstads kommun delar med sig av lärdomar om risk- och skyddsfaktorer för nyanlända barn i familj och hur kommuner kan arbeta förebyggande för att stärka skyddsfaktorer och motarbeta riskfaktorer.

Nyanlända migranter och deras hälsotillstånd och tillgång till hälso- och sjukvård

Elisabeth Mangrio, docent på Malmö universitet kommer dela med sig av forskningen inom ramen för MILSA projektet med fokus på nyanländas hälsosituation och tillgång till hälso- och sjukvård, bland annat baserat forskning som bedrevs under pandemin.

Delaktighet

Vidareutveckla insatser som främjar ett tryggt och jämställt föräldraskap

Flerspråkighet och transnationella perspektiv i föräldrastöd

Baserat på mer än 10 års forskning inom området socialt arbete med barn, unga och familj och en rad konkreta exempel berättar  Linnéa Åberg, Högskolan Väst och Kristina Gustafsson, Helsingfors universitet, om  teorier om flerspråkighet och transnationalism som de ser som grundläggande för ett inkluderande föräldrastöd som bygger på delaktighet.

Främjande arbete för utrikesfödda föräldrar i Halmstad kommun i förskolans regi

Annette Huttu, rektor, och Charlotte Ekholm, projektledare för integration vid Barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad kommun, framhåller vikten av att använda lågtröskelverksamheter som förskolan för att uppmuntra utrikesfödda föräldrar att anmäla sig och delta i föräldrastödsprogram.

Under projektets gång har de arbetat med att hitta nya sätt att identifiera familjernas behov och genomföra insatser som kan ge goda resultat. En av deras slutsatser är att förskolans trygga miljö och välkända ansikten kan öka deltagandet i föräldrastödsprogram.

Länsstyrelsen bjuder på fika och lunch.

Var:
Konferenscenter Rådmannen i Alvesta
Kostnad:
Kostnadsfritt - eventuellt kan avgift tas ut om frånvaro inte meddelas
Sista anmälningsdag:
20 mar 2025

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.







Specialkost kan endast garanteras om anmälan av detta har gjorts innan mötet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss