18 sep 2024 klocka 12.00 - 21.00

Vildsvinsdag i Växjö

Vildsvinskedjan från skog till bord.

Välkommen till en vildsvinsdag som är ett arrangemang i samband med MAT 2024 och inom vildsvinspaketet. Vildsvinsdagen vänder sig till dig som jagar eller är aktiv i vildsvinskedjan från skog till bord på något annat sätt. Denna dag är en del av regeringens och länets satsning på en vildsvinsstam i balans, mer vildsvinskött på bordet och färre skador orsakade av vildsvin.

Program vildsvinsdag

  • 12–13 Vi inleder med gemensam lunch.
  • 13–14.30 Affärsutveckling och smart samverkan mellan intressenter i vildsvinskedjan. Inspiration. Medverkande: Affärsutvecklare från Sweco och intressenter som berättar om sina exempel.
  • 14.30–15 Vildsvinsfika
  • 15–16 Resultat och erfarenheter från lokala vildsvinsprojekt. Medverkande: Vildsvinsprojektet i Kronoberg, vildsvinsprojekt i andra delar av landet.
  • 16–17 Senaste nytt om vad som gäller för att sälja eller skänka vildsvin direkt till en konsument. Under sommaren eller början av hösten, före vildsvinsdagen, 2024 förväntas Livsmedelsverkets förslag till nya regler för att avyttra mindre mängder av vildsvinskött med mera träda i kraft. Här får du bland annat det senaste om vad som gäller för att sälja eller skänka vildsvin direkt till en konsument: subventioner av trikin och cesiumtester, anmälan till länsstyrelsen som vildsvinsjägare och den nya särskilda utbildningen för vildsvinsjägare. Medverkande: Representanter för Livsmedelsverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt, Länsstyrelserna och Jordbruksverket.
  • 17–17.45 Styckning av vildsvin på residensets innergård. Enligt det nya regelverket som förväntas träda i kraft inför hösten får jägare sälja kött av tio vildsvin direkt till konsumenter. Här får du exempel på hur du kan stycka som jägare och vad du kan efterfråga som konsument.
  • 18.30–21 Vildsvinsmingel med landshövdingen och deltagare i MAT 2024 i residenset och residensträdgården. Grillat vildsvin med tillbehör och dryck serveras. OBS! Separat anmälan till vildsvinsminglet, länk skickas ut till dig som är anmäld deltagare.

Relaterade aktiviteter

I samband med vildsvinsdagen sker även en nätverksträff för dig som arbetar/har arbetat vid en länsstyrelse med olika insatser kopplade till vildsvinskedjan från skog till bord.

Anmäl dig till nätverksträffen den 18 september klockan 9.30–12.00.

Kombinera gärna ditt deltagande med att delta på MAT 2024. Länk till annan webbplats.

Boka logi i Växjö

Eftersom Vildsvinsdagen den 18 september äger rum samtidigt som många andra evenemang i Växjö har vi reserverat ett antal rum på Elite stadshotellet från den 17 till 19 september.

Var:
Residenset, Salen Råshult, Växjö
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
30 aug 2024

Anmäl dig

Antalet platser är begränsat. Om det inte finns några platser kvar kan du kontakta Ulf Larsson, ulf.larsson@lansstyrelsen.se och anmäla dig till reservlistan.

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det finns 34 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 30 augusti klockan 23.59.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss