• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län från och med klockan 12 den 23 maj 2024. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Aktuella varningsmeddelanden i Kronobergs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

03- 05 sep 2024 klocka 12.00 - 16.00

Miljöövervakningsdagarna 2024

En kont vid sjökanten intill Kronobergs slottsruin.

Miljöövervakningskonten med Kronobergs slottsruin i bakgrunden.

Miljöövervakningsdagarna är årets största mötesplats för oss som arbetar med miljöövervakning eller berörs av ämnet på länsstyrelser, andra myndigheter, konsulter, ideella organisationer med flera. Konferensen är ett sätt att träffas för samverkan och för att fördjupa oss i aktuella miljöövervakningsfrågor.

I år har Kronobergs län fått äran att vara värdlän för dagarna och vi har bokat konferenslokal på Växjö konserthus den 4-5 september 2024.

Programmet kommer att innehålla nedslag i nationell och regional miljöövervakning, presentation av nya metoder, nya resultat från de gemensamma delprogrammen, med mera. I år är temat Miljöövervakning i förändring.

I anslutning till Miljöövervakningsdagarna ordnas en samverkansträff om miljöövervakning för särskilt inbjudna på Länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten. Träffen äger rum den 3 september i Länsstyrelsens lokaler på residenset i Växjö. Information skickas till särskilt inbjudna, och anmälan sker i formuläret nedan.

Välkomna till Kronobergs län och Växjö!

Program i korthet

Den 3 september (Samverkansträff om miljöövervakning)

 • 11.30-12.30 Lunch på restaurang PM & vänner för dem som vill och kan.
 • 13.00-17.00 Samverkansträff för särskilt inbjudna vid länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten i residenset i Växjö, lokal Råshultssalen.
 • 19.00 Gemensam middag på restaurang PM & vänner för dem som vill och kan.

Den 4 september (Miljöövervakningsdagarna), klockan 10.00-17.00

Plats: Växjö konserthus, Västra Esplanaden 10-14, Växjö, Karl Birger Blomdahls-salen

 • Inledning, Maria Arnholm, landshövding Kronoberg, Peder Eriksson, operativa chefsgruppen för miljöövervakning, Länsstyrelsen Örebro, Marie-Louise Rydén chef för Miljömål- och kunskapsenheten, Naturvårdsverket och Mikael Krysell enhetschef MIljöövervakningsenheten, Havs- och vattenmyndigheten.
 • Vad paleogenetiken kan bidra med i miljöövervakningen, Anna Linderholm, docent Sedimentär Paleogenetik, CPG, Stockholms universitet.
 • eDNA och genetisk övervakning i akvatiska miljöer, Mattias Obst, Göteborgs universitet.
 • eDNA i praktiken, Henric Linge, Länsstyrelsen Kronoberg.
 • Om MIDAS och hur vi kan använda det, Simon Mårell, Länsstyrelsen Gävleborg.
 • Projekt Cyanobloom och vad som händer i Södra Bergundasjön, Petra Philipson, Brockmann Geomatics, Måns Lindell/Signe Noresson, Växjö kommun.
 • Gemensam middag klockan 19.

Den 5 september (Miljöövervakningsdagarna), klockan 8.30-16.00

 • Förmiddagspromenad i Växjö om kommunens arbete med hållbar samhällsplanering, exempelvis sjörestaurering, ängsmark i staden, dagvattenhantering och principen 3-30-300 i praktiken. Måns Lindell och Sofia Gustafsson med medarbetare.

Plats: Växjö konserthus, Västra Esplanaden 10-14, Växjö, Karl Birger Blomdahls-salen

 • Information om GDP Exploatering av stränder, Tina Nilsson Länsstyrelsen Norrbotten.
 • Natur- och kulturvärden hos slåttermyrar i norra Sverige: Vad vet vi, vad händer och hur får vi bättre kunskap?, Anders Glimskär, forskare SLU, Uppsala, Tina Nilsson, Länsstyrelsen Norrbotten och Urban Gunnarsson, Artdatabanken.
 • Uppföljning av negativ påverkan på våtmarkers vegetation. Hur kan man följa upp ingrepp kopplat till miljömålet Myllrande våtmarker nås?, Anders Glimskär, forskare SLU, Uppsala.
 • Nationell kartering av vegetationstyper inom öppen våtmark 2018-2022, Niklas Hahn, Brockmann Geomatics.

Övernattning

Övernattning bokar och betalar var och en själv. Det finns förbokade hotellrum på Stadshotellet (Elite Stadshotellet) och Växjö konserthus (Elite Park Hotell). Du bokar genom länkarna här på sidan, men observera att de utgår från att du behöver övernattning från den 3 september och framåt. Det går bra att ändra om du har annat behov av övernattning. Länkarna fungerar fram till den 24 juli 2024.

Elite Stadshotellet, Miljöövervakningsdagarna 2024 Länk till annan webbplats.

Elite Park Hotel, Miljöövervakningsdagarna 2024 Länk till annan webbplats.

Givetvis finns det fler hotell i Växjö.

Om plats, kostnad, deltagande, avbokning och resebokning

I år är det osäkert att anordna konferens.

Vi har gjort vad vi kan för att hålla nere kostnaderna. Det innebär att vi inte kommer att ordna någon webbsändning från den fysiska konferensen. Men det innebär också att vi kommer att ta ställning till om vi kan genomföra konferensen den 28 maj, beroende på om vi får tillräckligt många deltagare och täckning för kostnaderna. Har vi inte det, genomför vi konferensen helt digitalt istället. De som är anmälda kommer senast den 31 maj att få besked om huruvida konferensen blir på plats eller digitalt.

Vänta därför med att boka din resa tills besked har kommit om att konferensen genomförs fysiskt.

Före den 27 maj kan du avboka din plats utan kostnad. Full konferensavgift debiteras vid senare avbokning, men din plats kan överlåtas till en annan person. Kontakta Sara Selander om det blir aktuellt.

Var:
Samverkansträff för särskilt inbjudna 3 september på residenset, Kronobergsgatan 7, Växjö. Miljöövervakningsdagarna 4-5 september på Växjö konserthus, Västra Esplanaden 14, Växjö.
Kostnad:
Se priser i anmälningsformuläret.
Sista anmälningsdag:
27 maj 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Observera att du inte är anmäld om du inte har fått en bekräftelse i din e-post.

Sista anmälningsdag är den 27 maj klockan 23.59.

Jag anmäler mig till: * (obligatorisk)
Jag anmäler mig till:
Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss