• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län tills vidare. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Risk för skogsbrand i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

31 maj 2023 klocka 00.00 - 00.00

Var med och fira kungens 50 år på tronen

Kungaparet intill jubileumslogotypen

Foto: Peter Knutson Kungl. Hovstaterna.

Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besöker DD.MM. Konungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023.

Länsbesöken äger rum i residensstäderna och landshövdingarna står som värdar. I Kronobergs län kommer landshövding Maria Arnholm att stå som värd för besöket den 31 maj.

Besöksprogrammen är varierade men kommer bland annat att innehålla publika evenemang under vilka Kungen och Drottningen får möjlighet att möta länens invånare.

Program

Tiderna är ungefärliga.

10.30 Fotoutställning Kulturparken Småland, Utvandrarnas hus

Lennart Johansson, chef för Kulturparken Småland och Mikael Johansson, Regionstyrelsens ordförande hälsar kungaparet välkommen. Därefter visas utställningen ”Det nya landet – drömmen om Amerika”.

Kungaparet kommer också att få ta del av en berättelse med bilder från länet. Den tar sin utgångspunkt i de uppskattade besök som Kungen gjorde i länet 2005 efter stormen Gudrun. Kungen får träffa skogsägare som var hårt drabbade och höra hur det gick när stormen lagt sig. Även Linnéuniversitetet, IKEA och Södra kommer att berätta om samarbete inom skogen och vad det gett länet i form av utbildning, forskning och samverkan mellan akademi och företag.

En fotoutställning om Kungens 50 år på tronen finns på plats och kommer därefter att kunna beskådas av allmänheten.

Programpunkten är inte öppen för allmänheten.

11.50 Vattentorget och gående kortege till Linnéparken

Allmänheten kan möta Kungaparet vid Vattentorget, där även Växjöskolornas musikkår spelar. Från Vattentorget promenerar Kungaparet, via allén vid domkyrkan till Linnéparken, där Hemvärnets musikkår Eksjö möter upp med den nykomponerade jubileumsmarschen ”För Sverige – i tiden”.

Programpunkten är öppen för allmänheten.

12.00–13.00 Kungen firas i Linnéparken

I Linnéparken bjuds på ett publikt arrangemang. Publiken behöver vara på plats senast klockan 11.45. Växjö kommun står som värd för programmet och kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber håller välkomsttal. Det blir musik av Hemvärnets musikkår Eksjö och Crazy Daze. Högtidstal kommer att hållas av Kungen och landshövding Maria Arnholm.

John Martin Bengtsson är konferencier och han bjuder också på ett par sångframträdanden.

Programpunkten är öppen för allmänheten.

13.00–14.00 Lunch på residenset

Kungaparet intar lunch på residenset tillsammans med särskilt inbjudna gäster. En trerätters meny med lokala råvaror från Kronoberg serveras.

Under lunchen är det bara inbjudna gäster.

14.30–14.50 Festspel på Stortorget

Hemvärnets musikkår Eksjö och Växjöskolornas musikkår bjuder på ett festspel på Stortorget. Kungaparet tar del av festspelet på residensets balkong.

Programpunkten är öppen för allmänheten.

14.55–15.40 Besök i Östrabo Ekobacke och avtäckning av minnesmärke

Kungaparet besöker Östrabo Ekebacke och den unika stadsodlingen. De välkomnas av kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber och får träffa entreprenören Gustaf Hector och huvudansvarig för odlingen, Jimmi Larsson, som berättar om den stadsnära och ekologiska odlingen.

Som ett minnesmärke av dagen kommer Kungen att avtäcka en unik träbänk, som producerats av studenter på Linnéuniversitetet. Här kommer Peter Aronsson, Linnéuniversitetets rektor, tillsammans med studenterna, att berätta om tillverkningsprocessen men också om Linnéuniversitetets satsning på skog och trä.

Programpunkten är öppen för allmänheten.

15.40 Dagen avslutas

Efter besöket i Östrabo Ekobacke lämnar Kungaparet Växjö.

Var:
Växjö
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt