26 okt 2022 klocka 08.30 - 12.00

Gör små saker med stor kärlek - om ensamhet, tillhörighet och psykisk hälsa

En fjäril lyfter från en utsträckt hand i skön natur.

Gör små saker med stor kärlek - nu återkommer den unika kompetensutvecklingen inom området hälsa i Kronobergs län! Denna gång är temat ensamhet, tillhörighet och psykisk hälsa.

Den 26:e oktober startar vi årets tema ensamhet, tillhörighet och psykisk hälsa med en kickoff på Linnéuniversitetet. Anmäl dig till kickoffen här. Länk till annan webbplats.

Samma dag öppnar vi också upp för fler kostnadsfria förinspelade föreläsningar på www.sammans.se som är öppna till och med 16/11. Anmäl dig till föreläsningarna här. Länk till annan webbplats.

Gör små saker med stor kärlek arrangeras av samordningsförbundet Värend, Sunnerbo Samordningsförbund, Växjö kommun, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen Kronoberg.

Årets tema ska ge fler perspektiv på ensamhet, tillhörighet och hur det påverkar vår psykiska hälsa. Ensamhet kan vara svår att bära och den kan ge såväl psykiska som fysiska symtom. Ensamhet kan vara skrämmande och väcka känslor av övergivenhet, otrygghet och nedstämdhet.

Ensamhet kan vara frivillig eller ofrivillig. Den kan vara objektiv eller subjektiv. Vi kan uppleva stark ensamhet fast vi har många sociala kontakter och relationer. Vi kan kännas oss ensamma även i andras sällskap.

Föreläsningar den 26 oktober

Ensamhet - Anna Bennich

Klockan 09.15-11.15

Anna Bennich har skrivit flera böcker och är författaren till boken Att vinna över ensamheten: psykologens bästa råd, 2019. Där hon beskriver ensamhetens olika orsaker, uttryck och effekter.

Vi har kunnat se Anna Bennich i flera tv-produktioner, bland annat i “Blackout” på SVT, “Helt sjukt” och “Nyhetsmorgon” på TV4. Hon svarar på allmänhetens frågor på sajten Psykologiguiden, är stående expert i tidningen MåBra.

Ett annat perspektiv på ensamhet - Gerdt Sundström

Klockan 11.15-11.50

Gerdt är familje- och omsorgsforskare, emeritus vid Institutet för gerontologi, Hälsohögskolan i Jönköping, med många publikationer om offentlig och informell omsorg.

Han menar att det är en myt att många svenskar är så ensamma. Befolkningsuppgifter visar att svenska familjer är mer livskraftiga än någonsin, äktenskapen varar allt längre, vi har föräldrar allt längre upp i åren, fler har syskon i livet, många fler äldre har barn i livet och fler har dessa anhöriga i närheten, jämfört med för bara några decennier sedan. Färre äldre bor ensamma; allt fler lever med en partner. Hjälp, stöd och omsorg är omfattande, inom och mellan generationerna. Han erbjuder ett annat sätt att förstå den svenska ensamhet som faktiskt också finns, den som kommer och går, den man ofta gör något åt, och den som är mer bestående.

Paus för fika klockan 10.00-10.30.

Avanmälan är avgiftsfri fram till sista anmälningsdatum. Därefter tas en administrativ avgift ut på 500 kr. Avanmälan görs skriftligt till utbildning@kronoberg.se. Utse gärna ersättare vid förhinder.

Var:
Linnéuniversitetet, IKEA-salen i hus N
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
05 okt 2022

Kontakt

Team Integration