09- 13 okt 2021 klocka 00.00 - 00.00

Demokratistuga

Framsidan på demokratistugan med ramp upp till den öppna dubbeldörren.

Demokratistugans fasad. Foto: Daniela Auerbach

Ett sex ton tungt kunskapscenter turnerar i Sverige under 2021 när vi firar att demokratin fyller 100 år. I oktober kommer det till Vattentorget i Växjö!

Vår demokrati. Värd att värna varje dag.

Syftet med Demokratistugan är att den ska spegla olika aspekter av Sveriges demokrati, öka kunskapen om demokratin och uppmuntra till engagemang och eftertanke.

Demokratins historia, samtid, framtid och den lokala demokratin gestaltas i stugan såväl fysiskt som digitalt. Den kan liknas vid ett mobilt kunskapscenter som turnerar i hela Sverige under det här året.

Stugan kommer att fyllas med aktiviteter och vara öppen för allmänheten mellan den 9–13 oktober. Varje dag med ett nytt tema. Här finns digitala spel, sällskapsspel, interaktivitet av olika slag, quiz, filmer, valdeltagandetermometer, samtalssnurra, tipsrunda runt sjön och mycket annat. Och framförallt massor av kunskap! Så kom och ta del av spännande seminarier, möten och samtal! Kanske över en kopp kaffe?

Fredag den 8 oktober

Klockan 15.00: Pressvisning av stugan (inbjudan kommer till media).

Lördag 9 oktober

Klockan 13.00: Invigning av Demokratistugan. Växjöskolornas musikkår och Kulturskolans blåsorkester marscherar från Teatertorget genom stan till Vattentorget.

Landshövding Maria Arnholm kommer tillsammans med representanter från länets kommuner, Linnéuniversitetet, Region Kronoberg och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) knyta band för demokratin.

Klockan 14-16: Tema jämställdhet. Maria Arnholm håller tal och genomför en intervju med kampsportföreningen Växjö Titans om deras värdegrundsarbete.

Kom och få information och diskutera i det svarta bordelltältet utanför demokratistugan. Hur kan vi stoppa digitala bordeller på nätet? Vad är sugardejting? Vad är grooming? Gåva + sex = prostitution?

Ideella organisationen MÄN medverkar.

Söndag 10 oktober

Klockan 11.00–15.00: Tema natur och friluftsliv. Vad vet du om allemansrätten? Här får du veta vad allemansrätten är och vad den innebär. Vi passar också på att ge utflyktstips till fina natur- och kulturområden som du kan besöka i länet och pratar om tillgänglighet i våra naturreservat. Bygdegårdarnas riksförbund och HSV (Handikapporganisationerna i samverkan med Växjö kommun) medverkar.

Måndag 11 oktober

Klockan 11.00–16.00: Tema kris och beredskap. Om krisen eller kriget kommer. Prata med oss om krisberedskap, fake news och testa dina kunskaper med ett quiz från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Kom och träffa länsstyrelsens
försvarsdirektör Max Hector och andra medarbetare från försvar- och beredskapsenheten.

Lottakåren medverkar.

Tisdag 12 oktober

Klockan 11.00–16.00: Tema lokal demokrati. Hur kan du som ung vara med och påverka? Vi samtalar om hur viktigt det är att unga människor får komma till tals och bli delaktiga. Växjö kommun träffar skolklasser och diskuterar demokrati på lokal nivå tillsammans med lokala politiker.

Onsdag 13 oktober

Klockan 11.00–16.00: Tema mångfald. Hur stor är mångfalden? Vad är mångfald för dig och hur hör det samman med demokrati? Kom och diskutera detta och massa annat med MUCF och Växjö Pride.

Klockan 15 spelar bandet Crazy days och avslutar demokratistugans tid i Växjö.

Digital demokratistuga

Om du inte har möjlighet att besöka demokratistugan fysiskt kan du göra det på webben.

Demokratistugan på webben, vardemokrati.se Länk till annan webbplats.

VAR:
Vattentorget i Växjö
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt