Kronobergs läns livsmedelsstrategi
Det finns både en nationell och en regional livsmedelsstrategi. Anledningen till att den regionala strategin har tagits fram är för att jobba lokalt och långsiktigt med hela livsmedelskedjan.
Syftet är att vi i Kronobergs län ska ta vara på landsbygdens och stadens möjligheter för en hållbar tillväxt i hela kedjan, från producent till konsument. Det ska vara en hållbar utveckling förenad med ekonomisk tillväxt som ger förutsättningar för fler företag, jobb och framtidstro på landsbygden men också ökar matproduktionen och förädlingsgraden i länet.
Fem effektmål
Livsmedelsstrategin är uppdelad i fem effektmål baserade på de behov som finns i nuläget och hur målen kan nås.
- Konsumenter har god kunskap om Kronobergs livsmedelskedja.
- En primärnäring med framtidstro.
- Fler företag, jobb och ökad volym inom livsmedelsförädling, med hög kvalitet.
- Livsmedel från Kronoberg i de offentliga köken.
- God kommunikation, kontakt, kunskap och logistik aktörerna emellan.
Konsumenter har god kunskap om Kronobergs livsmedelskedja
För att nå detta mål ska vi arbeta med:
- Förmedla kunskap genom studiebesök och mässor
- Utbildning och kurser
- Utvecklande av besöksmål
En primärnäring med framtidstro
För att nå detta mål ska vi arbeta med:
- Utbildning riktad till unga och nya lantbrukare
- Rådgivning kring ägarskifte och EU-lagstiftning
- Att våga förändra
Fler företag, jobb och ökad volym inom livsmedelsförädling, med hög kvalitet
För att nå detta mål ska vi arbeta med:
- Att sätta entreprenörer i fokus
- Märka livsmedel
- Insatser för produktutveckling
Livsmedel från Kronoberg i de offentliga köken
För att nå detta mål ska vi arbeta med:
- Att informera om upphandlingar och förenkla anbudsansökan
- Likvärdiga krav och mål inom den offentliga verksamheten
God kommunikation, kontakt, kunskap och logistik aktörerna emellan
För att nå detta mål ska vi arbeta med att:
- Skapa naturliga mötesplatser
- Bygga en samlingscentral och fungerande logistik
- Skapa en verktygslåda för kommunikation och marknadsföring
Fokus för 2024
Under 2024 arbetar vi med fem prioriterade områden:
- Livsmedelsförsörjning. Det är viktigt att vi i länet behåller och ökar den livsmedelsproduktion, både primärproduktion och förädling som finns och arbetar för att produktionen klarar olika typer av störningar.
- Företagsutveckling inom livsmedelsförädling. Öka förädlingsgraden i länet, vilket i sin tur kan påverka primärproduktionen och besöksnäringen positivt.
- Viltsatsning. Öka värdet på och intresset för viltkött samt förbättra lönsamheten för de som skjuter vilt med fokus på vildsvin.
- Offentliga måltider. Arbeta för att öka andelen lokalt producerad mat i de offentliga köken. Det har ett viktigt symbolvärde.
- Konkurrenskraftig primärproduktion. Arbeta med frågor runt livskraftiga företag, ägandeskiften, bebyggelse på åkermark för en konkurrenskraftig primärproduktion.
Regional livsmedelsstrategi
Den regionala livsmedelsstrategin Pdf, 1.9 MB, öppnas i nytt fönster. och handlingsplanen innehåller konkreta åtgärder. Den är framtagen av Region Kronoberg, Lantbrukarnas Riksförbund, och Länsstyrelsen i Kronoberg. Arbetet med förverkligande av livsmedelsstrategin drivs som ett samarbetsprojekt inom Landsbygdsprogrammet.
Mycket arbete görs redan i länet och många aktörer är involverade. Vi ser gärna att fler aktörer inom livsmedelskedjan är delaktiga i arbetet med länets livsmedelsstrategi. Ta kontakt med oss på länsstyrelsen om ni har några frågor eller idéer som rör livsmedelsstrategin.
Landsbygdsprogrammet finansieras av Sverige och EU genom Länsstyrelsen i Kronobergs län.