Förorenade områden
Förorenade områden är platser som riskerar att skada eller skapa olägenhet för miljön eller människors hälsa. Länsstyrelsen samordnar länets arbete med förorenade områden, bedriver tillsyn och ger stöd till kommunerna.
Förorenade områden kan vara orsakade av tidigare eller nuvarande industrier eller annan verksamhet som påverkat miljön negativt. Det kan röra sig om mark- eller vattenområden, sediment, grundvatten, byggnader och anläggningar. Ibland kallas ett förorenat område även för föroreningsskada, det är i praktiken samma sak.
Länsstyrelsen samordnar länets arbete
Länsstyrelsen samordnar, prioriterar och följer upp länets arbete med förorenade områden. Vi bedriver egen tillsyn och vägleder kommunerna i deras tillsyn.
Vi undersöker, utreder och riskklassar förorenade områden och vidareförmedlar statliga bidrag för undersökning och sanering. Vi granskar även hur kommunerna tar hänsyn till förorenade områden i den fysiska planeringen.
Det är flera myndigheter som arbetar med förorenade områden. Mer information om vad olika myndigheter gör finns på Naturvårdsverkets webbplats.
Vem gör vad – förorenade områden på Naturvårdsverkets webbplats
Förorenade områden i länet
Se vilka områden som är misstänkt eller konstaterat förorenade via karta och få information om vilka aktörer som har information om förorenade områden.
Begär utdrag från kartan (EBH-stödet)
Om du vill få ut information om specifika objekt i kartan eller fastigheter kan du begära ett utdrag från Länsstyrelsen. Uppgifter som finns i databasen är offentliga.
Det är viktigt att du får med följande uppgifter när du gör en begäran:
- Fastighetsbeteckning eller ID-nummer (se information i kartan)
- Kommun
Observera att det endast är möjligt att få utdrag från kommuner i Kronobergs län från Länsstyrelsen i Kronobergs län. Om du vill få ett utdrag från andra kommuner behöver du kontakta aktuell Länsstyrelse.
Skicka din begäran om utdrag till miljoskydd.kronoberg@lansstyrelsen.se eller växel 010-223 70 00
Ett förorenat område kan vara stort och symbolerna i kartbilden representerar inte hela området. Kartan ger en begränsad information om ett urval av objekt. Fler fastigheter kan alltså innefattas i objektet än bara den där symbolen finns.
Lämna uppgifter som kommun till EBH-stödet
Kommunen ska lämna uppgifter till Länsstyrelsen om exempelvis genomförda inventeringar, utredningar eller åtgärder för registrering i EBH-stödet.
Ansvar för undersökning och sanering
Det är i första hand den som har orsakat en förorening som ansvarar för att undersöka och sanera ett område. Den verksamhet eller privatperson som förvärvat en förorenad fastighet kan i vissa fall bli ansvarig för åtgärderna.
Anmäl åtgärder och underrätta om upptäckta föroreningar
Du är i de flesta fall skyldig att göra en anmälan om du planerar att sanera eller genomföra andra åtgärder inom ett förorenat område. Om du upptäcker en förorening vid en fastighet som du äger eller använder ska du genast meddela det till den myndighet som ansvarar för tillsynen (tillsynsmyndigheten).
Information om förorenade områden från andra aktörer
Det är fler än Länsstyrelsen som har information om förorenade områden. Kontakta i första hand den som är tillsynsmyndighet för området för att få mer information, vilket ofta är kommunen. Om kommunen inte är tillsynsmyndighet kan de oftast hänvisa dig rätt.
Även andra myndigheter kan ha information om förorenade områden, till exempel:
Sveriges geologiska undersökning
Tänk på att ett område kan vara förorenat även om myndigheterna saknar uppgifter om området.
Kontakt
-
Maria Levin
Enhetschef
E-post till Maria Levin
Telefon 010-2237164
-
Karin Simonsson
E-post till Karin Simonsson
Telefon 010-2237121
-
Britta Palm
E-post till Britta Palm
Telefon 010-2237124
-
Madeleine Ullerhed
Miljöskyddshandläggare
E-post till Madeleine Ullerhed
Telefon 010-2237149
-
Oskar Rosén
Miljöskyddshandläggare
E-post till Oskar Rosén
Telefon 010-2237389
-
Besima Grgic
Miljöskyddshandläggare
E-post till Besima Grgic
Telefon 010-2237437
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.