Restaurering av sjöar och vattendrag
Länsstyrelsen samarbetar med andra aktörer i arbetet med att restaurera sjöar och vattendrag, för att återställa vattenmiljöer som har påverkats negativt av mänskliga aktiviteter. Vi betalar bland annat ut bidrag till åtgärder och tar fram åtgärdsplaner.
Naturmiljön i en stor del av landets sjöar och vattendrag har påverkats negativt av mänskliga aktiviteter. Flottningsverksamheten, utbyggnad av dammar och vattenkraftverk, rensningar, utdikningar och sjösänkningar är exempel på storskaliga fysiska ingrepp i våra vattenmiljöer.
I mindre vattendrag är det vanligt att fellagda vägtrummor samt rester av gamla såg- och kvarndammar innebär vandringshinder. Påverkan innebär kraftigt försämrade förutsättningar för djur och växter som lever i och i anslutning till vattnet. Den fysiska påverkan bedöms idag vara den främsta orsaken till att vi inte når våra miljömål och miljökvalitetsnormer för landets sjöar och vattendrag. Påverkan har även försämrat fisket i många av landets vatten.
Samverkan för restaurering av sjöar och vattendrag
Länsstyrelsen arbetar med restaurering av sjöar och vattendrag tillsammans med mark- och fiskrättsägare, intresseorganisationer, kommuner, myndigheter och andra intressenter. Syftet är att med gemensamma krafter återställa vattenmiljöerna till ett mer naturligt tillstånd vilket skapar förutsättningar för det naturliga växt- och djurlivet att återhämta sig. Restaurering är även en viktig del av fiskevården.
Länsstyrelsen bedriver arbetet på många olika sätt, bland annat genom att betala ut bidrag till åtgärder, genomföra åtgärder, inventera och ta fram åtgärdsplaner, bedriva tillsyn och förelägga om återställning eller miljöanpassning.
Restaurering i Kronoberg
Kronoberg har en mångfald av vattenmiljöer. Vattnet har förändrats och använts under lång tid vilket har påverkat utseende, funktion och akvatiska organismers livsmiljö.
Här listas några vattenobjekt som Länsstyrelsen vill prioritera i arbetet med restaurering av vattenmiljöer. Tanken med projektlistan är att det ska finnas färdiga projektförslag som enkelt kan startas upp om och när det kommer finansiering.
Aggaå: Årydssjön-Linnebjörkesjön (Kårestadsån) Pdf, 363.5 kB.
Bräkneån: Lillån-Tiken Pdf, 368.2 kB.
Förbättrad konnektivitet vid Bergsjön i Kronobergs län Pdf, 109.4 kB.
Hackekvarn och Ålshult Pdf, 516.7 kB.
Lesseboån: Fagerhultsån och Sandsjön vid Åhult Pdf, 58.4 kB.
Lillån Hallaryd Pdf, 330.9 kB.
Lyckebyån och Visjön Pdf, 326.7 kB.
Mörrumsån: Salen-Helgasjön (Helige å) Pdf, 334.5 kB.
Mörrumsån: Sörabysjön-Övrasjön Pdf, 288 kB.
Restaurering inom Sjösåsa näs naturreservat Pdf, 223.8 kB.