Gustavsfors bruksmiljö

I den gamla bruksmiljön finns grävda stensatta kanaler och ruiner från byggnader.

Upplev ruinerna efter Gustavsfors bruksmiljö med rester av småindustrier från 1700- och 1800-talet.

Gustavsfors bruksgård anlades av Gustaf-Adolf Cavallius år 1785. Här har det funnits en mångfald av industrier, bland dem ett garveri där djurhudar behandlades för att de skulle bli hållbara och beständigt mjuka. I pappersbruket tillverkades hantverksmässigt skrivpapper av linne- och bomullslump. Efter att handpappersbruket lade ner i mitten av 1800-talet byggdes en kvarn på grunden. I början av 1900-talet byggdes även en mindre elkraftsstation. I färgeriet tog garner och tyger emot till färgning. Efter kokning i färgbad sköljdes materialet i det rinnande åvattnet och hängdes sedan på ställningar för att torka.

I Gustavsfors fanns även vadmalsstamp. Här filtades väven ihop genom att ”stampas” med träpålar. Den fick sedan ligga i press något dygn. Efter ytterligare pressning med heta järn kunde tyget levereras till en skräddare för att sys upp och bli en finkostym.

Det finns många spår och ruiner efter Gustavsfors verksamhet. Det finns till och med en fångkammare utan fönster. Här kunde kronolänsmannen anhålla personer i väntan på transport till domstol eller fängelse.

I området finns även Gåaryds kvarnar. Dessa kvarnar är en av länets sägenplatser. Sagobygden har ett skåp med information på platsen. Skvaltkvarnarna i Gåaryd var omtalade redan på 1600-talet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Fornlämningar är skyddade enligt lag.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förToalett Toalett

Fakta

Gustavsfors, Älmhults kommun.

Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister L1953:114.

Hitta hit

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Telefon växel 010-223 70 00

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss