• Det råder eldningsförbud i Kronobergs län från och med klockan 12 den 23 maj 2024. Currently there is a fire ban throughout Kronoberg County. Im Moment gibt es in der ganzen Provinz Kronoberg ein Feuerverbot.

Aktuella varningsmeddelanden i Kronobergs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Blodberget

En disig och fuktig höstdag. Gravkullarna syns i förgrunden och bakom gravkullarna
är utsikten vida ut mot sjön Åsnen.

I historien om Blända sägs det att kvinnorna i bygden bekämpade den danska hären. Efter slaget tvättade de av sig blodet i viken. Viken kom att kallas blodviken, och har även gett namn åt gravfältet Blodberget.

Om gravfälten i Skatelövs socken och kring platser i dess närhet finns ett otal sägner och skrönor.

De flesta av dessa sägner och skrönor berättades av Rudebeck under 1600-talet. Gemensamt för berättelserna är att Värend och dess historia är i fokus. En central person är den rådiga kvinnan Blända som tillsammans med andra värendskvinnor besegrade en dansk här. Detta genom att låta dem dricka sig berusade, och när de somnat dräpte kvinnorna hela hären.

Gravfältet Blodberget härrör från yngre järnåldern, åren 500-1050, och är beläget på en höjd invid sjön Åsnen. Intill ligger den så kallade Blodviken. Ett stort slag stod enligt Rudebeck på denna plats och efter slaget ska den segrande hären ha tvättat av sig blodet i denna vik. Gravfältet omfattar tolv högar, en treudd, två resta stenar och ett röse. Högarna är mellan åtta och tio meter i diameter. Treudden har cirka fjorton meter långa, svagt insvängda, sidor.

Passa gärna på att besöka Huseby bruk, som ligger i närheten.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Fornlämningar är skyddade enligt lag.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Odensjö by, Alvesta kommun.

Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister L1953:471.

Hitta hit

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Telefon växel 010-223 70 00

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss