Blodberget
I historien om Blända sägs det att kvinnorna i bygden bekämpade den danska hären. Efter slaget tvättade de av sig blodet i viken. Viken kom att kallas blodviken, och har även gett namn åt gravfältet Blodberget.
Om gravfälten i Skatelövs socken och kring platser i dess närhet finns ett otal sägner och skrönor.
De flesta av dessa sägner och skrönor berättades av Rudebeck under 1600-talet. Gemensamt för berättelserna är att Värend och dess historia är i fokus. En central person är den rådiga kvinnan Blända som tillsammans med andra värendskvinnor besegrade en dansk här. Detta genom att låta dem dricka sig berusade, och när de somnat dräpte kvinnorna hela hären.
Gravfältet Blodberget härrör från yngre järnåldern, åren 500-1050, och är beläget på en höjd invid sjön Åsnen. Intill ligger den så kallade Blodviken. Ett stort slag stod enligt Rudebeck på denna plats och efter slaget ska den segrande hären ha tvättat av sig blodet i denna vik. Gravfältet omfattar tolv högar, en treudd, två resta stenar och ett röse. Högarna är mellan åtta och tio meter i diameter. Treudden har cirka fjorton meter långa, svagt insvängda, sidor.
Passa gärna på att besöka Huseby bruk, som ligger i närheten.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fornlämningar är skyddade enligt lag.
Serviceinformation
Fakta
Odensjö by, Alvesta kommun.
Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister L1953:471.