Risk för vattenbrist i Kronobergs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Kraftledningar.

Varje kilowattimme räknas

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

KALENDER

En jägare i signalfärgad keps siktar mot två älgar.

Djur

Älgjakt 2022

Älgjakten pågår från den 8 oktober till 31 januari. Fälld älg rapporteras till länsstyrelsen.

En hand signerar ett papper.

Samhälle

Behöver du en notarius publicus?

Notarius publicus är personer som har uppdrag att hjälpa allmänheten att kontrollera och intyga sanningen i olika uppgifter, till exempel namnunderskrifter. Länsstyrelsen utser notarius publicus.

Din beredskap

Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På msb.se får du veta hur du kan förbereda dig.

Besöksmål

Naturutflykter - följ med ut!

Upplev Kronobergs fantastiska natur. Här hittar du aktiviteter som arrangeras av länsstyrelsen, föreningar och andra organisationer i vårt län under 2022.

Brygga vid sjön Åsnen med en orange solnedgång i horisonten.

Besöksmål

Månadens naturreservat

Trollberget, Åsnens nationalpark. Vid Trollberget finns bokskog, stenar och troll. Följ med oss ut och se vilka du träffar på i skogen!

Kronobergs residens med Ukrainas flagga hissad.

Samhälle

Viktigt att veta i en orolig tid

Med anledning av kriget i Ukraina och den allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa har Länsstyrelsen fått flera uppdrag.

NYHETER

 • Flygbild på en skog skadad av granbarkborrar.
  2022-12-02

  Åtgärder mot granbarkborre skyddar natur och gör reservaten säkrare att besöka

  Sedan den torra och varma sommaren 2018 har angreppen från granbarkborre i södra Sverige varit mycket stora och det gäller också i våra naturreservat. Länsstyrelserna arbetar aktivt med bekämpning och använder såväl digital teknik och fjärranalys som hundar, drönare och helikopter för att hitta och bekämpa granbarkborre i skyddade områden.
 • 2022-12-01

  Försämrad tillgång till grundläggande betaltjänster

  Idag presenterar länsstyrelsen rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2022” för regeringen. Bedömningen är at...
 • 2022-11-30

  DNA–analys bekräftar att rätt varg fälldes under skyddsjakt

  Under onsdagen den 29 november fick Länsstyrelsen Kronoberg svar på DNA–analysen angående vargen som fälldes det kring Äsp...
 • 2022-11-29

  Länsstyrelsen Kalmar har fått DNA–svar från vargspillningar öster om Kosta

  Den 4 november hittades vargspillningar öster om Kosta. Nu visar DNA–analys att det kommer från en varghane, G100-15, som ...