Allemansrättsveckan

Den här veckan firar vi allemansrätten, som är en förutsättning för Sveriges rika friluftsliv. Allemansrätten ger dig möjlighet att tillfälligt och hänsynsfullt vara på någon annans mark utan att fråga om lov. Frihet under ansvar. Passa på att lära dig mer!

KALENDER

 • 18 24 sep 2023 Klocka som ikon Heldag
  Allemansrättsveckan Allemansrätten är en förutsättning för Sveriges rika friluftsliv. Den 20 september firas Allemansrättens dag. Hela veckan 18-24 september pågår firande och aktiviteter över hela landet.

  Ingen anmälan krävs

 • 23 sep 2023 Klocka som ikon 09.00 - 15.30
  Välkommen på kurs om gärdsgårdar, 23/9 Kom och lär dig mer om traditionella gärdsgårdar av enestör och granvidjor!
  Kjell Gustavsson berättar och visar hur vi kan ta hand om, bygga och laga våra trägärdsgårdar från det gamla jordbruket.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 23 sep 2023 Klocka som ikon 10.00 - 15.30
  Pizzamästerskap för Småland och Öland Den 23 september låter vi ett gäng tävlingssugna pizzabagare göra upp om titeln som Smålands bästa pizzabagare! De senaste två åren har mästerskapet gått av stapeln i Växjö men nu flyttar det vidare t...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 24 sep 2023 Klocka som ikon 09.30 - 15.30
  Vård och restaurering av jordkällare Länsstyrelsen anordnar en kurs för dig som vill ta hand om din jordkällare på bästa sätt.

  Anmälningsdatum är passerat

Logotyp för Klimatklivet. Svartvit text på solgul bakgrund.

Miljö och vatten

Ny ansökningsomgång för KlimatKlivet

Har du en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka investeringsstöd från Klimatklivet för att utföra åtgärden från den 18-29 september.

Din beredskap

Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. På msb.se får du veta hur du kan förbereda dig.

Besöksmål

Kalender för naturutflykter

Du som arrangerar naturaktiviteter runt om i Kronobergs län kan medverka i kalendern för naturutflykter. Fyll i formuläret så publicerar vi din aktivitet!

En broschyr med texten

Din trädgård kan bidra till en bättre värld

Med hjälp av vår broschyr kan du få en trädgård som gynnar den biologiska mångfalden. Stor eller liten jordplätt spelar ingen roll, alla kan göra en insats!

Ett bestånd av parkslide. Foto.

Natur och landsbygd

Rapportera parkslide och andra invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är ett stort hot mot biologisk mångfald och kan orsaka negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa.

Vargfamilj fotad med åtelkamera i mörkret.

Djur

Rovdjurs- och vilthändelser

Vi rapporterar vilt- och rovdjurshändelser i länet.

NYHETER

 • 2023-09-20

  Könstraditionell arbetsmarknad i Kronoberg drabbar främst kvinnor

  Sexton länsstyrelser har tagit initiativ till att jämföra arbetsvillkoren i kvinnodominerade och mansdominerade yrken i 224 kommuner och sexton regioner. Resultaten presenteras nu i en rapport och visar att det går trögt med jämställdheten – både i Kronoberg och i landet.
 • 2023-09-08

  Så hindrar vi afrikansk svinpest från att sprida sig

  Sjukdomen afrikansk svinpest har konstaterats i Fagersta kommun i Västmanlands län, vilket är det första fallet av afrikan...
 • 2023-08-29

  Maria Arnholm tog emot alla Sveriges landshövdingar på sommarmöte i Växjö

  Landets samtliga 21 landshövdingar har varit samlade i Växjö under tre dagar, den 27–29 augusti, för att diskutera gemensa...
 • 2023-08-29

  Dags att söka LONA-bidrag till våtmarkssatsningar

  Senast den 1 december ska ansökan om LONA-bidrag till våtmarksprojekt skickas till länsstyrelsen. Kommuner kan ansöka, men...

Landshövding

Maria Arnholm

Besöksadress

Kungsgatan 8

Postadress

351 86 Växjö

Organisationsnummer

202100-2296

Följ oss